Graikijoje minimos 50-osios studentų sukilimo prieš chuntą metinės

Graikijoje penktadienį minimos 50-osios kruvino susidorojimo su studentų maištu prieš JAV remiamą chuntą metinės, o vėliau šią dieną planuojami protestai didžiuosiuose miestuose.

​Graikijoje minimos 50-osios kruvino susidorojimo su studentų maištu prieš JAV remiamą chuntą metinės.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
​Graikijoje minimos 50-osios kruvino susidorojimo su studentų maištu prieš JAV remiamą chuntą metinės.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-17 11:11

Kasmet rengiami protestai, skirti pažymėti tai 1973 metų dienai, kai įvykių prie Atėnų politechnikos universiteto metu žuvo mažiausiai 24 žmonės, chuntai pasiuntus karius ir policiją prieš studentų demonstraciją už demokratiją.

Brutalus susidorojimas sukrėtė Europą ir, kaip manoma, palaužė diktatūros valdžią, o po kelių mėnesių buvo atkurta demokratija.

Penktadienį Atėnuose ir kituose didžiuosiuose miestuose vyksiančiuose protestuose taip pat tikimasi atkreipti dėmesį į tebesitęsiantį konfliktą tarp Izraelio ir „Hamas“.

Šią savaitę pelno nesiekiančio instituto „Eteron“ užsakymu atliktas tyrimas parodė, kad 15,7 proc. apklaustųjų Graikijoje mano, jog diktatūra „kai kuriais atvejais“ yra pranašesnė už demokratiją.

Birželio mėnesį vykusiuose nacionaliniuose rinkimuose kraštutinių dešiniųjų ir nacionalistų partijos surinko beveik 13 proc. balsų ir į 300 vietų parlamentą išrinko 34 įstatymų leidėjus.

Krauju ištepta Graikijos vėliava, lapkričio 17-osios naktį plevėsavusi virš geležinių Politechnikos universiteto vartų, kuriuos sutraiškė tankas, kasmet nešama demonstracijos priekyje.

Demonstracija paprastai baigiasi prie JAV ambasados, protestuojant prieš Vašingtono paramą Graikijos karinei diktatūrai Šaltojo karo metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.