Rusija išsiuntė į Afriką pirmąsias iš pažadėtų nemokamų grūdų siuntų

Rusija išsiuntė į Afriką pirmąsias iš žadėtų nemokamų grūdų siuntų, penktadienį pranešė šalies žemės ūkio ministras.

Rusija išsiuntė į Afriką pirmąsias iš pažadėtų nemokamų grūdų siuntų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusija išsiuntė į Afriką pirmąsias iš pažadėtų nemokamų grūdų siuntų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 17, 2023, 2:13 PM

„Pirmieji du laivai jau išplaukė iš Rusijos uostų į Somalį ir Burkina Fasą. Tikimės, kad jie atvyks lapkričio pabaigoje ar gruodžio pradžioje“, – sakoma žemės ūkio ministro Dmitrijaus Patruševo pranešime.

Valstybinės naujienų agentūros pranešė, kad jis viename forume kalbėjo, jog abu laivai gabena po 25 tūkst. tonų grūdų.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas liepos mėnesį pažadėjo šešioms Afrikos šalims nemokamai nusiųsti 200 tūkst. tonų grūdų.

Šis pažadas buvo duotas netrukus po to, kai Maskva pasitraukė iš JT tarpininkauto susitarimo, kuriuo siekta užtikrinti saugų Ukrainos žemės ūkio produktų eksportą iš pietinių Juodosios jūros uostų.

Maskva ilgą laiką priešinosi šiai iniciatyvai ir nepateikdama įrodymų tvirtino, kad beveik jokia Ukrainos eksporto dalis nėra skiriama skurdžiausioms pasaulio šalims.

Rusija ir Ukraina yra dvi didžiausios pasaulyje žemės ūkio produktų gamintojos ir eksportuotojos. Rusijos pradėtas karas Ukrainoje sukėlė baimę dėl pasaulinio maisto, ypač grūdų, trūkumo ir staigiai kylančių kainų.

D. Patruševas sakė, kad iki metų pabaigos bus išsiųstos ir kitos siuntos į Centrinės Afrikos Respubliką, Eritrėją, Malį bei Zimbabvę.

V. Putinas paspartino diplomatinį veržimąsi į Afriką po to, kai 2022 metų vasario mėnesį pradėjo plataus masto karinę invaziją Ukrainoje.

Anksčiau šiais metais jis savo gimtajame Sankt Peterburge surengė aukšto lygio susitikimą su Afrikos valstybių vadovais, jo metu taip pat vyko Rusijos ginklų gamintojų ir valstybinės branduolinės energetikos bendrovės parodos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.