Ispaniją sudrebino šimtatūkstantinis protestas: pasikėsinus į premjero P.Sanchezo rezidenciją – uždarytas pagrindinis Madrido kelias

Mažiausiai 170 tūkst. žmonių susirinko Madrido centre į dar vieną didelį protestą prieš prieštaringai vertinamą Katalonijos amnestijos įstatymą, kuris leido Ispanijos premjerui socialistui Pedro Sanchezui užsitikrinti antrąją kadenciją.

Protestas Madride.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Protestas Madride.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 19, 2023, 9:53 AM

P.Sanchezas buvo prisaikdintas penktadienį, laimėjęs ankstesnę dieną vykusį investitūros balsavimą, kuris įvyko praėjus beveik keturiems mėnesiams po liepą vykusių nesėkmingų pirmalaikių visuotinių rinkimų.

Nors konservatyvioji Liaudies partija (PP) rinkimuose nežymiai pranoko P.Sanchezo Ispanijos socialistų darbininkų partiją (PSOE), jai nepavyko užsitikrinti parlamento paramos, kad galėtų suformuoti vyriausybę, net ir gavus kraštutinių dešiniųjų partijos „Vox“ ir kitų mažesnių frakcijų paramą.

Tačiau PSOE ir jos partneriams iš kairiųjų aljanso „Sumar“ pavyko surinkti reikiamą balsų skaičių, užsitikrinus dviejų pagrindinių Katalonijos nepriklausomybę remiančių partijų paramą mainais į amnestiją tiems, kurie prieš šešerius metus dalyvavo nesėkmingame vienašališkame siekyje atsiskirti nuo Ispanijos.

P.Sanchezo sprendimas sutikti su siūloma amnestija, kuriai jis priešinosi prieš rinkimus, įsiutino jo politinius oponentus, kurie apkaltino jį veidmainyste, cinišku manevravimu ir savo politinio išlikimo iškėlimu aukščiau už šalies interesus. Šis žingsnis taip pat papiktino daugelį kairiųjų ir dešiniųjų ispanų.

Šeštadienį prie Madrido Cibelės fontano surengtą demonstraciją sušaukė daugiau kaip 100 grupių ir asociacijų, kurios ragino žmones „iš kairės, dešinės ir centro“ ateiti į demonstraciją. Centrinės vyriausybės delegacijos regione duomenimis, demonstracijoje dalyvavo 170 tūkst. žmonių, taigi ji buvo daugiau nei dvigubai didesnė nei praėjusį sekmadienį sostinėje vykusi demonstracija. Organizatoriai teigė, kad dalyvių skaičius siekia „beveik milijoną“.

Po protesto policijai teko atkirsti pagrindinį sostinės kelią, kad sustabdytų šimtus žmonių, bandžiusių žygiuoti prie oficialios ministro pirmininko rezidencijos – Monkloa rūmų.

Kai kurie protestuotojai nešė plakatus su užrašais „valdžių atskyrimas“, „išdavikai“ ir „ne mano vardu“, skandavo „Sanchezai, atsistatydink“ ir „Viva España“.

Demonstracijoje, surengtoje po kitų didelių pastarųjų savaičių mitingų visoje Ispanijoje, dalyvavo PP ir „Vox“ lyderiai.

PP lyderis Alberto Nunezas Feijoo dar kartą apkaltino Sanchezą sukčiavimu prieš Ispanijos žmones, siekiant išlikti valdžioje.

„Deja, atsidūrėme labai sunkiame momente, ir demokratijos įspėjamosios lemputės mirksi, – šeštadienį sakė jis. – Būti valdžioje yra viena, o būti teisiam – kita. Galbūt [vyriausybė] ir turi reikiamų parlamento narių, bet ji žino, kad neturi pakankamai balsų tam, ką daro.“

Vox lyderis Santiago Abascalas sakė, kad jo partija „nepasiduos šioje kovoje“ ir tęs kovą „nuolat mobilizuodama visuomenę“ bei „įspėdama savo tarptautinius sąjungininkus apie tai, kas vyksta Ispanijoje“.

PSOE atstovas spaudai kongrese Patxi Lopezas sakė, kad nors protestuoti yra teisė bet kurioje demokratinėje sistemoje, šeštadienio demonstraciją paskatino ne siūloma amnestija, o dešiniųjų pyktis dėl P.Sanchezo sugrįžimo į valdžią.

„Į gatves vėl išėjo dešinieji ir kraštutiniai dešinieji, – sakė jis. – A.N.Feijoo ir C.Abascalas vėl kartu, bet jie protestuoja ne prieš amnestiją; jie ten yra todėl, kad nesusitaikė su tuo, jog socialinė šios šalies dauguma pasirinko pažangią vyriausybę ir prie balsadėžių pasakė „ne“ vyriausybei, kurioje premjeru būtų buvęs A.N.Feijoo, o jo pavaduotoju – C.Abascalas.“

Nors pastarosiomis savaitėmis vykę dideli protestai daugiausia buvo taikūs, per pastarąsias dvi savaites prie PSOE būstinės Madride įvyko smurtinių susirėmimų tarp policijos ir fašistų bei neofašistų grupuočių, susirinkusių prie PSOE būstinės.

P.Sanchezas teigė, kad amnestijos įstatymas reikalingas siekiant užgydyti netolimos praeities žaizdas ir užtikrinti didesnę socialinę sanglaudą. Jo administracija taip pat pabrėžė, kad šis žingsnis atitinka premjero prieš dvejus metus suteiktą malonę devyniems įkalintiems Katalonijos lyderiams.

Daugelis ispanų nepritaria malonės aktui, kuriuo pasinaudos šimtai žmonių, įskaitant buvusį Katalonijos prezidentą Carlesą Puigdemont'ą, kuris pabėgo iš Ispanijos, kad išvengtų suėmimo po to, kai 2017 m. spalį organizavo nesėkmingą regiono nepriklausomybės siekį.

Rugsėjo viduryje atlikta apklausa parodė, kad amnestijos įstatymui nepritaria 70 proc. rinkėjų, įskaitant 59 proc. žmonių, liepos mėn. balsavusių už PSOE.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.