Argentinos prezidento rinkimus laimėjo autsaideris Javieras Milei

Sekmadienį Argentinos prezidento rinkimus laimėjo libertaras autsaideris Javieras Milei, pažadėjęs sustabdyti dešimtmečius trunkantį ekonomikos nuosmukį šalyje, kamuojamoje triženklės infliacijos ir didžiulio skurdo.

Javieras Milei.<br>EPA-ELTA nuotr.
Javieras Milei.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 20, 2023, 8:04 AM

Jo pergalė padarė galą populistinės peronistų koalicijos valdymui, ilgai dominavusiam Argentinos politikoje. J. Milei, save apibūdinantis kaip „anarchistą kapitalistą“, gavo 55,7 proc. balsų ir nurungė varžovą ekonomikos ministrą Sergio Massa, už kurį balsavo 44 proc. rinkėjų.

„Šiandien prasideda Argentinos atkūrimas, Argentinos nuosmukio pabaiga“, – savo pergalės kalboje sakė J. Milei ir pažadėjo „ribotą valdžią, pagarbą privačiai nuosavybei ir laisvai prekybai“. „Nuosmukio modelis baigėsi. Kelio atgal nėra“, – sakė jis.

Trečia pagal dydį Lotynų Amerikos ekonomika daugelį dešimtmečių patiria krizes, vyriausybės spausdina pinigus išlaidoms finansuoti, didina infliaciją ir skolinasi tik tam, kad negrąžintų skolų. Prieiga prie dolerių griežtai kontroliuojama, todėl klesti juodoji žaliavų rinka, analitikai perspėja, kad subrendo staigi peso devalvacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.