EŽTT priėmė sprendimą L. Walesos byloje prieš Lenkiją

Europos aukščiausiasis žmogaus teisių teismas ketvirtadienį nusprendė, kad Lenkija pažeidė Lecho Walesos žmogaus teises byloje, kurioje garsusis demokratijos lyderis kaltinamas neva buvęs komunistų agentas ir bendradarbiavęs su saugumo tarnybomis.

L.Walesa.<br>Dpa-picture-alliance/Scanpix nuotr. 
L.Walesa.<br>Dpa-picture-alliance/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2023, 5:18 PM

80 metų L. Walesa visada griežtai neigė 20 metų senumo buvusio bendražygio kaltinimus, esą jis, prisidengdamas slapyvardžiu „Bolek“, šnipinėjo kolegas komunistų valdžios naudai.

Lenkijos apeliaciniame teisme jis laimėjo bylą dėl šmeižto, tačiau vėliau Aukščiausiasis Teismas, remdamasis naujai sukurtais teisės aktais, šį nuosprendį panaikino.

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) vienbalsiai nusprendė, kad Lenkija pažeidė L. Walesos teisę į teisingą teismo procesą ir į jo privataus gyvenimo neliečiamumą.

Teismas teigė, kad apeliaciją dėl pirminio nuosprendžio nagrinėjusi instancija nebuvo „nepriklausomas ir nešališkas teismas, įsteigtas pagal įstatymą“, ir pridūrė, kad esama požymių, jog Lenkijos valdžios institucijos piktnaudžiavo procedūromis siekdamos „paremti... (savo) politines pažiūras ir motyvus“.

Teismas taip pat nurodė Lenkijai sumokėti L. Walesai 30 000 eurų kompensaciją.

EŽTT yra visos Europos žmogaus teisių institucijos – Europos Tarybos – dalis. Tai yra paskutinės instancijos teismas, kurio sprendimai yra privalomi, o ne patariamojo pobūdžio, nors pastaraisiais metais buvo kilę problemų dėl to, kad valstybės, ypač Lenkija ir Turkija, nevykdė jo sprendimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.