Lenkijos opozicija planuoja atleisti TVP darbuotojus ir panaikinti Rusijos įtaką tiriančią komisiją

Tikimybė, kad naująją vyriausybę Lenkijoje sudarys opozicinės partijos, tampa vis didesne, nes valdančiajai partijai „Teisė ir teisingumas“ (PiS) trūksta paramos parlamente, kad toliau galėtų valdyti.

D. Tuskas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
D. Tuskas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2023, 1:24 PM

Marcinas Kierwinskis, aukšto rango parlamentaras iš centristinės Piliečių koalicijos (KO), patvirtinusios, kad ji pasirengusi sudaryti koalicinę vyriausybę su Trečiuoju keliu ir Naujosios kairės partija, ketvirtadienį sakė valstybiniam radijui, jog koalicija ketina įvykdyti visus pažadus rinkėjams, tarp jų ir dėl televizijos TVP.

Opozicijos politikai seniai kaltina visuomeninį transliuotoją, kad tapo PiS politiniu įrankiu ir didina susiskaldymą Lenkijos visuomenėje, nors vyriausybė tai neigia.

„Padarysime viską, kad visuomeninė televizija būtų grąžinta Lenkijos žmonėms“, – sakė M. Kierwinskis. „Pareigūnai, kurie šiandien sėdi TVP, ten nebedirbs“, – pridūrė jis.

Pasak M. Kierwinskio, bus atleisti „neapykantą sėjantys“ TVP darbuotojai, kurie „elgiasi taip, lyg jiems atlyginimus mokėtų PiS, o ne TVP“. Parlamentaras pridūrė, kad žmonės, sėjantys neapykantą, neturėtų uždirbti po 50 tūkst., 80 tūkst. ar 100 tūkst. zlotų už vieną laidą per savaitę. Naujosios vyriausybės kultūros ministras, kai tik ji bus suformuota, pradėjęs eiti pareigas pateiks atitinkamas teisines priemones šiuo klausimu, pridūrė M. Kierwinskis.

Opozicija taip pat planuoja panaikinti Rusijos įtaką tiriančią komisiją. Ją įsteigti numatantis prieštaringas įstatymas įsigaliojo rugpjūtį. Opozicijos manymu, komisija galima pasinaudoti kaip politiniu ginklu prieš politikus, kuriuos vyraiusybė nori pašalinti.

Lenkijos parlamento žemieji rūmai per paskutinį Seimo posėdį rugpjūčio 30 d. paskyrė devynis komisijos narius, visus pasiūlė PiS. Opozicija atsisakė siūlyti kandidatus ir dalyvauti balsavime.

„Pateikėme Seimo pirmininkui prašymą kuo skubiau paleisti šią nelegalią komisiją neva Rusijos įtakos byloms tirti, kurioje PiS pareigūnai reiškučiomis semia atlyginimus nieko nedarydami“, – transliuotojui „Polsat“ trečiadienį sakė KO frakcijos parlamente vadovas Borysas Budka. Jis pridūrė, kad naujoji vyriausybė atliks auditą, kad nustatytų, „kiek pinigų iš Lenkijos mokesčių mokėtojų kišenės susižėrė į nelegalią komisiją paskirti asmenys“. Paklaustas, ar komisija dirbs kitokios sudėties, jis atsakė, kad „komisija apskritai nedirbs“, nes tai „nesuderinama su Lenkijos Konstitucija“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.