ES sienų agentūra prie Suomijos sienos dislokuos 50 pasieniečių

Ketvirtadienį Rusija paskelbė sustiprinusi saugumą šiauriniame Murmansko regione, kai Suomija pareiškė uždarysianti visus, išskyrus vieną, sienos kirtimo punktus.

Suomijos pasienio kontrolės punktas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Suomijos pasienio kontrolės punktas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2023, 1:10 PM, atnaujinta Nov 23, 2023, 4:25 PM

Trečiadienį Helsinkis pareiškė, kad toks sprendimas priimtas padaugėjus sieną kertančių prieglobsčio prašytojų, dėl to kalta Rusija, siekianti destabilizuoti Europos Sąjungos šalį.

„Priimtas sprendimas įvesti padidintą parengtį Murmansko srityje ir imtis papildomų priemonių mūsų gyventojų saugumui užtikrinti“, – socialiniame tinkle paskelbė Murmansko gubernatorius Andrejus Čibis, bet išsamesnės informacijos nepateikė.

Santykiai tarp dviejų šalių, turinčių 1 340 kilometrų ilgio sieną, pašlijo Maskvai užpuolus Ukrainą ir Suomijai įstojus į NATO.

Pasak A. Čibio, Suomijos sprendimas palikti atvirą tik šiauriausią sienos kirtimo punktą „labai padidins“ migrantų, norinčių patekti į Suomiją iš šio Arkties regiono, skaičių. Jis teigė, kad trečiadienį maždaug 400 žmonių laukė, kol galės kirsti Salos perėją, 50 jų buvo leista atvykti į Suomiją.

Helsinkis kaltina Maskvą leidžiant migrantams be dokumentų kirsti šalių sieną. Nuo rugpjūčio pabaigos per ją plūsta migrantai iš Artimųjų Rytų ir Afrikos.

ES sienų agentūros pagalba

Europos Sąjungos sienų apsaugos agentūra „Frontex“ ketvirtadienį pranešė išsiųsianti 50 pareigūnų padėti Suomijai, prie kurios rytinės sienos su Rusija pastaruoju metu plūsta migrantų srautai.

Be pasieniečių ir kitokio personalo, „Frontex“ nurodė išsiųsianti ir kitokios įrengos, pavyzdžiui, patrulinių automobilių „sustiprinti Suomijos sienos kontrolę“.

Agentūros pranešime nurodoma, kad pastiprinimas vietoje turėtų atsidurti „jau kitą savaitę“.

Nors agentūros „Frontex“ vadovo Hanso Lejtenso pranešime Rusija konkrečiai nėra minima, jame teigiama, kad agentūra stiprina pagalbą Suomijai, kuri šiuo metu susiduria su „hibridiniais iššūkiais“.

„Šis bendradarbiavimas rodo, kad, susidūrus su sudėtingomis problemomis prie sienų, Europa yra vieninga ir teikia pagalbą apčiuopiamais veiksmais“, – pridūrė H. Leijtensas.

Šiuo metu 1 300 km ilgio sieną su Rusija turinčios Suomijos pasienyje dirba 10 „Frontex“ pareigūnų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.