JK ir Graikija susiginčijo dėl atšaukto premjerų susitikimo

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas atšaukė susitikimą su Kyriaku Mitsotakiu, nes jo kolega iš Graikijos nesilaikė pažado viešai nekelti klausimo dėl Partenono skulptūrų nuosavybės, antradienį pranešė JK lyderio atstovas.

Rishi Sunakas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rishi Sunakas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rishi Sunakas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Rishi Sunakas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 28, 2023, 11:14 PM

Atšaukus antradienį planuotą susitikimą, supykęs K. Mitsotakis nutraukė trijų dienų vizitą ir išvyko atgal į Graikiją. Pasak vyriausybės šaltinio Atėnuose, „be kitų dvišalių ir tarptautinių klausimų, į darbotvarkę buvo įtraukta ir skulptūrų problema, kaip buvo ir praeityje“. „Dauning Strytas tai žinojo“, – pridūrė šaltinis.

Tačiau Londone R. Sunako atstovas tvirtino, kad susitikimo paprašiusi Graikijos vyriausybė „pateikė patikinimą, kad nesinaudos vizitu kaip vieša platforma dar kartą nagrinėti seniai išspręstą reikalą, susijusį su Partenono skulptūrų nuosavybe“. „Kadangi tų garantijų nebuvo laikomasi, ministras pirmininkas nusprendė, kad nebus produktyvu rengti susitikimą, kuriame dominuos šis klausimas, o ne svarbūs iššūkiai, su kuriais susiduria Graikijos ir Didžiosios Britanijos žmonės“, – žurnalistams sakė atstovas.

Skulptūros buvo nuimtos nuo Akropolio Partenono šventyklos Graikijoje XIX a. pradžioje britų diplomato Thomaso Bruce'o, Elgino grafo, ir dabar eksponuojamos Britų muziejuje. Atėnai tvirtina, kad marmurinės skulptūros buvo pavogtos, Didžioji Britanija teigia, kad jos buvo įgytos teisėtai, abi šalys dėl to nesutaria daugelį dešimtmečių. Atėnai stengiasi palenkti Londoną į sandorį, pagal kurį skulptūros būtų grąžintos jas paskolinant.

Manoma, kad JK lyderį supykdė K. Mitsotakio interviu, sekmadienį duotas BBC, per kurį Graikijos premjeras sakė, jog tai, kad dalis skulptūrų yra Londone, o kitos – Atėnuose, yra tas pats, kas perpus perpjauta „Mona Liza“.

K. Mitsotakis paskelbė pareiškimą, kuriame sakė esąs „nepatenkintas“, kad Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas atšaukė susitikimą likus vos kelioms valandoms iki jo pradžios. Pranešta, kad jis atmetė JK pasiūlymą susitikti su ministro pirmininko pavaduotoju Oliveriu Dowdenu.

Nepaisant kivirčo, Dauning Strytas tvirtina, kad „JK ir Graikijos santykiai yra nepaprastai svarbūs – nuo mūsų bendro darbo NATO iki bendrų iššūkių, pavyzdžiui, nelegalios migracijos, ir bendrų pastangų užbaigti krizę Artimuosiuose Rytuose bei karą Ukrainoje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.