Prezidentas Xi: Kinija privalo saugoti užsienio bendrovių teises ir intelektinę nuosavybę

Pekinui mėginant privilioti užsienio bendroves ir baiminantis dėl sankcijų ir silpnos ekonomikos, valstybinė žiniasklaida antradienį pranešė, kad Kinijos vadovas Xi Jinpingas davė nurodymą stiprinti tarptautinių firmų teisių ir intelektinės nuosavybės apsaugą.

Xi Jinpingas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Xi Jinpingas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-28 09:56

Kinijoje veikiančios JAV ir Europos bendrovės yra pareiškusios, kad dirbti dabar yra sunkiau nei bet kada – nuotaikas slegia geopolitika, įstatymai dėl kovos su šnipinėjimu, tarptautinių įmonių atžvilgiu atliekami reidai bei didesnis palankumas vietiniams konkurentams.

Tačiau Pekinas leidžia suprasti, kad šiuo metu bandoma paskatinti užsienio bendroves sugrįžti.

Šį mėnesį vykusiam APEC viršūnių susitikimui raštu pristatytoje kalboje Xi kvietė firmas investuoti, žadėdamas joms „širdžiai mielų“ priemonių, „padėsiančių užsienio bendrovėms lengviau investuoti ir dirbti Kinijoje“.

Be to, nacionalinis transliuotojas CCTV pranešė, kad pirmadienį vykusiame Kinijos komunistų partijos politinio biuro – šalies svarbiausio sprendimus priimančio organo – posėdyje Xi sakė, kad Kinija privalo užtikrinti „visapusišką, atvirą ir skaidrų“ teisėtą elgesį užsienio įmonių atžvilgiu.

Kinijos teisės sistema turėtų „stiprinti intelektinės nuosavybės teisių apsaugą“, kalbėjo jis, taip pat „ginti pagrįstas užsienio įmonių teises ir interesus“.

Pekinas privalo „sukurti į rinką orientuotą, teisinę ir tarptautines normas atitinkančią pirmosios klasės verslo aplinką“, – sakė Xi.

Užsienio šalių verslininkai nuo seno skundžiasi neaiškiomis ir pasirinktinai taikomomis Kinijos teisės aktų nuostatomis, ypač akcentuodami intelektinės nuosavybės vagystes – šį klausimą savo vizitų metu kėlė ir šiais metais Kinijoje lankęsi JAV pareigūnai.

JAV ir Europos verslo lobistai rugsėjį perspėjo, kad užsienio įmonių pasitikėjimas Kinija pasiekė žemiausią lygį per daugelį metų, o galimybėms investuoti šalyje kliudo lėtėjantis ekonomikos augimas ir kylanti geopolitinė įtampa.

Tačiau verslo lobistai taip pat sako matą ženklų, kad po šį mėnesį įvykusio Xi ir prezidento Joe Bideno susitikimo bei JAV ir Kinijai stiprinant savo santykius reikalai galėtų taisytis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.