J. Neliupšienė – „Politico“ įtakingiausiųjų ES politikos formuotojų sąraše

Į prestižinio pasaulio politikos naujienų leidinio „Politico“ sudarytą įtakingiausių 2024 m. Europos Sąjungos (ES) politikos formuotojų sąrašą pateko Lietuvos užsienio reikalų viceministrė, būsimoji ES ambasadorė JAV Jovita Neliupšienė.

J. Neliupšienė.<br>Ž. Gedvilos/ELTA nuotr.
J. Neliupšienė.<br>Ž. Gedvilos/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2023, 9:11 AM, atnaujinta Nov 29, 2023, 9:14 AM

„Politico“ sudarytas, jo vertinimu, įtakingiausių asmenų, 2024 m. formuosiančių ES politiką, sąrašas buvo sudarytas remiantis leidinio redakcijos ir kitų šaltinių patirtimi. Pasak autorių, jame aptariama, kas nulems politiką ir politinius sprendimus artėjančiais, Europos Parlamento rinkimų metais.

Asmenybės šiame sąraše skirstomos į tris kategorijas: „vykdytojai“ (politikai, turintys vykdomąją valdžią), „svajotojai“ – (idealistai, atstovaujantys konkrečiai idėjai, skatinančiai diskusiją) bei „trikdytojai“ – geriausiai gebantys pakeisti nusistovėjusią padėtį netikėtais būdais. J.Neliupšienė priskiriama paskutiniąjai kategorijai.

43 metų J.Neliupšienei artimiausiu metu teks nemažai darbo, rašo „Politico“. Būsimoji ES ambasadorė JAV susidurs su iššūkiu stiprinti transatlantinį aljansą kaip tik tuo metu, kai ją priimanti šalis eis prie balsadėžių rinkti naujo (arba seno) prezidento.

JAV prezidentu gali vėl tapti aršus ES kritikas Donaldas Trumpas ir didėja susirūpinimas, ką tai reikštų JAV paramai prieš Rusiją besiginančiai Ukrainai, todėl J.Neliupšienės diplomatiniai įgūdžiai bus išbandyti, pažymi leidinys.

Tai nebus pirmas kartas, kai 43 metų karjeros diplomatei teks bandyti įtikinti skeptikus, kad į Rusijos grėsmę reikia žiūrėti rimtai.

Dirbusi Lietuvos ambasadore ES ir užsienio reikalų viceministre, J.Neliupšienė skambino pavojaus varpais dėl Vladimiro Putino Rusijos gerokai anksčiau, nei šis 2022 m. vasarį pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą.

Tačiau ES daugelį metų ignoravo jos perspėjimus apie Maskvos ketinimus. Ši patirtis dabar bus gera praktika siekiant įtikinti išsiblaškiusį ir susiskaldžiusį Vašingtoną toliau remti Ukrainą.

J.Neliupšienė taip pat labai padėjo Kijevui įtikinti Briuselį ir visos Europos sostines, nors konfliktas tęsiasi jau beveik dvejus metus, o vyriausybės susiduria su ekonominiais padariniais dėl didėjančių energijos kainų ir kitų pragyvenimo išlaidų.

Būsimoji ambasadorė, kuri daugiau nei pusę metų praleido Omahoje, Nebraskos valstijoje, rašydama daktaro disertaciją, taip pat susidurs su iššūkiu atstovauti susiskaldžiusiai ES, kurios laukia sunkūs rinkimų metai. O jei D.Trumpas grįš, J.Neliupšienei teks nelengvas uždavinys įtikinti jį, kad ES daro viską, kas nuo jos priklauso, kai kalbama apie išlaidas gynybai ir pagalbą Ukrainai, reziumuoja „Politico“.

Parengta pagal „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.