Nepale įregistruota pirmoji LGBTQ santuoka

Nepale LGBTQ pora gavo santuokos liudijimą, ketvirtadienį pranešė pareigūnai – tai pirmas toks atvejis Pietų Azijoje, kurį pora pavadino „laimėjimu visiems“.

Nepale įregistruota pirmoji LGBTQ santuoka.<br>AP/Scanpix nuotr.
Nepale įregistruota pirmoji LGBTQ santuoka.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2023, 8:23 AM

Translytė Maya Gurung ir jos vyras Surendra Pandey trečiadienį gavo santuokos liudijimą iš Nepalo Lamdžungo rajono vietos administracijos.

„Esame labai laimingi ir didžiuojamės. Tai pagaliau įvyko, – AFP sakė M. Gurung. – Tai laimėjimas ne tik mums, bet ir visoms tokioms poroms kaip mes“.

Pora 2017 metais surengė hinduistinę santuokos ceremoniją ir gyvena kartu su šunimi ir kate.

Birželio mėnesį Nepalo aukščiausiasis teismas paskelbė laikinąją nutartį, leidžiančią visoms tos pačios lyties ir translyčių poroms registruoti savo santuokas, ir nurodė vyriausybei sukurti atskirą laikiną registrą, kol bus parengti įstatymai.

41 metų M. Gurung ir 27 metų S. Pandey buvo pirmieji, kurie kreipėsi į apylinkės teismą, tačiau šis atsisakė įregistruoti jų santuoką. Jų apeliacinis skundas taip pat buvo atmestas.

Nepale jau galioja vieni pažangiausių Pietų Azijoje įstatymai dėl homoseksualių ir translyčių asmenų teisių. 2007 metais buvo priimtos svarbios reformos, draudžiančios diskriminaciją dėl lyties ar seksualinės orientacijos.

2013 metais buvo įvesta trečiosios lyties kategorija pilietybės dokumentuose, o dar po dvejų metų Nepalas pradėjo išduoti pasus su „kitų“ kategorija.

Tačiau Nepalo įstatymuose nieko nebuvo kalbama apie tos pačios lyties asmenų ar translyčių asmenų santuokas, nepaisant 2015 metų ekspertų komiteto rekomendacijos įteisinti tos pačios lyties asmenų santuokas po Aukščiausiojo teismo nurodymo įtvirtinti seksualinių mažumų teises.

Šiais metais Aukščiausiasis teismas taip pat nurodė vyriausybei pripažinti neheteroseksualią nepaliečio santuoką su užsieniečiu ir išduoti sutuoktinio vizą.

Tačiau šalies LGBTQ bendruomenė, kurią sudaro daugiau kaip 900 000 žmonių, vis dar susiduria su diskriminacija, ypač darbo, sveikatos apsaugos ir švietimo srityse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.