JT plėtros programos vadovas: COP28 konferencija dėl klimato kaitos tapo per didelė

Jungtinių Tautų (JT) klimato kaitos konferencija COP28 Dubajuje, į kurią susirinko 97 tūkst. dalyvių, neturėtų tapti pavyzdžiu ateičiai, kalbant apie dalyvių skaičių, sakė JT plėtros programos vadovas Achimas Steineris.

JT plėtros programos vadovas teigė, kad COP28 konferencija dėl klimato kaitos tapo per didelė.<br>EPA-ELTA nuotr.
JT plėtros programos vadovas teigė, kad COP28 konferencija dėl klimato kaitos tapo per didelė.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2023, 10:59 AM, atnaujinta Dec 4, 2023, 11:44 AM

„Aš asmeniškai manau, kad šios konferencijos tapo per didelės“, – sakė jis interviu dpa. Vis dėlto A. Steineris pridūrė nenorįs pasakyti, kad kas nors neturėtų dalyvauti.

„Jei tokia šalis kaip Jungtiniai Arabų Emyratai turi galimybę surengti tokią didelę konferenciją, nemanau, kad tai yra didžiausia mūsų problema“, – sakė jis. Tačiau reikia nepamiršti, kad vis didesnės konferencijos reikalauja daug pastangų, laiko ir išlaidų. Pasak A. Steinerio, gali būti vis sunkiau rasti šalis, kurios galėtų priimti maždaug 100 tūkst. žmonių ir suteikti jiems konferencijos vietą.

„Bus labai svarbu pamatyti, ar šioje konferencijoje galiausiai pavyks pripažinti, kad iškastinio kuro amžius baigėsi“, – sakė A. Steineris, komentuodamas maždaug 200 šalių diskusiją apie tai, ar reikėtų priimti oficialų sprendimą laipsniškai atsisakyti anglies, naftos ir dujų.

Jis sakė, kad bus ginčų dėl formuluotės ir terminų, „tačiau galiausiai reikės pripažinti, kad mūsų energetikos ir transporto sistemų ateitis nebebus pagrįsta iškastiniu kuru“. „Visas pasaulis jaučia ir žino, kad mūsų ekonomikų dekarbonizacija tapo neišvengiama“ , – sakė A. Steineris.

Šių metų JT klimato kaitos konferencija Dubajuje yra didžiausia kada nors surengta. JT klimato kaitos sekretoriato duomenimis, į ją užsiregistravo 97 372 žmonės, įskaitant maždaug 52 tūkst. valstybių delegatų, stebėtojų ir beveik 4 tūkst. žurnalistų. Dėl to konferencija yra beveik dvigubai didesnė už ankstesniąją, surengtą Egipte ir buvusią didžiausia klimato konferencija, kurioje dalyvavo apie 50 tūkst. dalyvių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.