Šaltiniai įvardijo, kas vyksta tarp V. Zelenskio ir V. Zalužno

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis bendrauja su kai kuriais Ukrainos ginkluotųjų pajėgų (UGP) vadais, apeidamas vyriausiąjį vadą Valerijų Zalužną, o tai trukdo pastarajam vadovauti visai kariuomenei, teigia leidinio „Ukrainska pravda“ šaltiniai.

V. Zelenskis ir V. Zalužnas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis ir V. Zalužnas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-04 13:49, atnaujinta 2024-02-09 06:36

„Matote, kartais susidaro įspūdis, kad V. Zelenskis turi dviejų tipų ginkluotąsias pajėgas: „gerąsias“, kurioms vadovauja O. Syrskis ir kiti favoritai, ir „blogąsias“, kurios pavaldžios V. Zalužnui. Tai labai demotyvuoja vyriausiąjį vadą ir, svarbiausia, trukdo jam vadovauti visai kariuomenei“, -teigė šaltinis iš V. Zalužno aplinkos.

Teigiama, kad V. Zelenskis sukūrė lygiagrečius bendravimo kanalus su įvairių kariuomenės dalių vadais, pavyzdžiui, oro pajėgų vadu Mykolu Oleščuku ir sausumos pajėgų vadu Oleksandru Syrskiu.

Tiesioginis bendravimas su vadais pagreitina Ukrainos prezidento darbą, bet kartu išstumia vyriausiąjį ginkluotųjų pajėgų vadą, kuris dalį informacijos gauna iš savo formalių pavaldinių, jei apskritai gauna.

Leidinys „Ukrainska pravda“ publikavo straipsnį „Karas prieš politiką. Kas iš tiesų vyksta tarp Zelenskio ir Zalužno“, plėtodamas temą apie galimą konfliktą tarp prezidento ir Ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado, kuris esą vyksta nuo lapkričio pradžios.

Lapkričio 20 d. į Kijevą neplanuotu vizito atvyko JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas. Jo vizitas neturėjo niekuo išsiskirti iš kitų: politikas turėjo pagerbti Ukrainos didvyrius ir pareikšti nuolatinę Vašingtono paramą Ukrainai.

Tačiau šis vizitas, pasak „Ukrainska Pravda“, netyčia tapo papildomu įtampos tarp karinės ir politinės vadovybės Kijeve katalizatoriumi.

„Susidaro įspūdis, kad po L. Austino atvykimo V. Zelenskis priartėjo prie sprendimo dėl V. Zalužno pakeitimo. Atvirkščiai, dingo ginčai, prasidėjo juokeliai, tačiau tai labai šaltas ir kandus humoras.

Prezidentas klausia: „Ką, mes didvyriškai puolame – atsitraukėme 200 m?“ O Valerijus piktai tyli“, – atmosferą viršūnėse nupasakojo šaltinis.

Nenuostabu, kad tarp dviejų aukščiausių karo pareigūnų kyla nesutarimų. Taip nutinka visuose karuose, pažymima „Ukrainska Pravda“ straipsnyje. Anot leidinio, priešingai, būtų keista, jei nebūtų ginčų tarp tokių žmonių, kurie tiesiogine prasme rašo istoriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.