Britų teismą nustebinęs nusikaltėlis sulaukė bausmės: iš sielvarto laikė draugo kūną šaldiklyje

„Palaužtas sielvarto“ vyras, dvejus metus po savo draugo mirties šaldiklyje laikęs jo kūną, buvo įkalintas, praneša laikraštis „The Guardian“. Britas Damionas Johnsonas buvo nuteistas dvejus metus kalėti po to, kai prisipažino neleidęs teisėtai ir oriai palaidoti Johno Wainwrighto kūno. Jis taip pat kaltinamas trimis sukčiavimo atvejais.

Teismas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Teismas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2023, 4:57 PM

Derbio karūnos teismas antradienį išgirdo, kad 71 metų J.Wainwrightas mirė 2018 m. rugsėjį ir buvo rastas tik 2020 m. rugpjūtį šaldiklyje, esančiame slidinėjimo įmonės patalpose.

Prokuroras Darronas Whiteheadas teigė, kad 53 metų D.Johnsonas pažinojo Wainwrightą 27 metus ir 2015 m. persikėlė gyventi pas jį į butą Holloway Head, Birmingeme, kaip jo slaugytojas.

Vienas draugas poros ryšį apibūdino kaip „stiprią draugystę“, o D.Johnsonas laikė J.Wainwrightą tėvu ir po suėmimo policijai pasakė, kad dėl jo mirties jį „įveikė sielvartas“.

Prokuroras D.Whiteheadas teigė: „Kaltinamasis sako, kad negalvojo racionaliai ir nebuvo pasiruošęs paleisti J.Wainwrighto. Laikui bėgant jis nesugebėjo apie tai pranešti valdžios institucijoms.“

2018 m. rugsėjo 25 d. D.Johnsonas užsisakė vidutinio dydžio šaldiklį, kainavusį 462 svarus sterlingų (apie 539 eurų).

Jis pasakė giminaičiams ir draugams, kad J.Wainwrightas mirė ir kad laidotuvės jau įvyko, tačiau nepranešė pagalbos tarnyboms ir negavo mirties liudijimo.

Vienu metu J.Wainwrighto draugas liko bute, kol šio kūnas buvo laikomas tame pačiame kambaryje esančiame šaldiklyje.

2019 m. gruodžio mėn. D.Johnsonas buvo suimtas dėl nesusijusių nusikaltimų, ir nors policija neatliko kratos, ji uždraudė D.Johnsonui grįžti į butą. Gruodžio 6 d. patalpos buvo užkaltos lentomis, o viduje esantis šaldiklis atjungtas nuo elektros tinklo.

Vėliau bute apsilankė keli žmonės, kad atliktų saugumo patikrinimus, ir pajautė stiprų kvapą, apibūdintą kaip „siaubingą“ ir „nepakeliamą“.

2020 m. rugpjūčio 21 d. iškraustymo komanda išvežė šaldiklį ir, užuodusi tvaiką, pamanė, kad tai sugedusio maisto kvapas. Tačiau vyro kūną vėliau rado „Budget Skips Services“ darbuotojai Vorikšyre.

Atlikus skrodimą buvo pastebėti bukos traumos požymiai, tačiau prokuroras sakė: „Nebuvo įmanoma patvirtinti ar atmesti natūralios ligos kaip mirties priežasties ar veiksnio, lėmusio mirtį.“

D.Whiteheadas teigė, kad nuo 2018 m. rugsėjo iki 2020 m. gegužės D.Johnsonas taip pat naudojosi J.Wainwrighto banko kortele pirkdamas prekes ir išgrynindamas grynųjų pinigų už 17 tūkst. svarų sterlingų bei atliko 11 pervedimų į savo banko sąskaitą, kurių vertė siekė dar 2 475 svarus sterlingų.

Iš pradžių D.Johnsonas pripažino, kad užkirto kelią laidotuvėms, tačiau šių metų gegužę neigė sukčiavimą, o rugpjūtį pripažino savo kaltę ir dėl sukčiavimo nusikaltimų.

Kaltinamojo advokatas Raglanas Ashtonas, bandydamas sušvelninti kaltinimus, teigė, kad D.Johnsonas anksčiau dirbo slaugytoju ir sveikatos priežiūros asistentu Karališkojoje Derbio ligoninėje ir buvo „neformaliai susitaręs“ su J.Wainwrightu, kad nepriklausomai nuo to, kas mirs pirmas, likęs gyvas vyras vis tiek galės naudotis lėšomis, kurios buvo bendroje sąskaitoje.

Įkalindamas D.Johnsona iš Derbio teisėjas Seanas Smithas sakė, kad kliudymas laidotuvėms yra „neįprastas nusikaltimas“, tačiau jis toli gražu nenurodė, kad kaltinamasis kaip nors susijęs su draugo mirtimi.

D.Johnsonas buvo įkalintas dvejiems metams už trukdymą laidotuvėms, o už kiekvieną iš trijų kaltinimų sukčiavimu jam buvo skirtos lygiagrečios šešių mėnesių bausmės.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.