Į Suomijos pasienį su Rusija atvyko dešimtys „Frontex“ pareigūnų

Į Suomijos pasienį su Rusija atvyko 55 Europos Sąjungos (ES) sienų apsaugos agentūros „Frontex“ siųsti pareigūnai. Daugumos jų uždavinys bus stebėti sieną su Rusija, ketvirtadienio vakarą sakė „Frontex“ atstovas Piotras Switalskis. Planuojama, kad pareigūnai čia dirbs iki sausio pabaigos, tačiau šis laikotarpis „pagal poreikį“ gali būti pratęstas.

Į Suomijos pasienį su Rusija atvyko dešimtys „Frontex“ pareigūnų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Į Suomijos pasienį su Rusija atvyko dešimtys „Frontex“ pareigūnų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2023, 9:15 AM

Apie pasieniečių siuntimą į Suomiją „Frontex“ paskelbė lapkričio pabaigoje. Praėjusiais mėnesiais suomių institucijos prie rytinės sienos su Rusija registravo apie 1 000 migrantų iš Artimųjų Rytų ir Afrikos, pirmiausiai – iš Irako, Jemeno ir Somalio.

Vyriausybė Helsinkyje kalina Rusiją siunčiant per sieną migrantus be dokumentų, kad destabilizuotų padėtį nuo balandžio NATO priklausančioje Suomijoje. Europos Komisija kalbėjo apie „gėdingą“ Maskvos vykdomą migrantų „instrumentalizaciją“. „Frontex“ atstovas P. Switalskis sakė: „Žinome, kad migracijos spaudimas yra vienas įrankių, kuriuos naudoja Kremlius. Todėl galime tikėtis, kad taip bus ir toliau“.

Komentuodamas dabartinę padėtį Suomijos ir Rusijos pasienyje, suomių pasienio apsaugos pareigūnas Villė Joskittas naujienų agentūrai AFP sakė, kad netoli sienos vis dar yra „didelių grupių migrantų iš trečiųjų šalių“. Nors kai kurios jų praėjusiomis dienomis pajudėjo į kitas Rusijos dalis, tačiau dabartinė situacija pasienio teritorijoje esą tęsis „dar ilgai“.

Pasak stoties BBC, Suomijai uždarius sieną, Rusijos institucijos pradėjo suiminėti migrantus ir verbuoti juos karui prieš Ukrainą. Sulaikymų dingstis esą yra ta, kad baigėsi jų rusiškų vizų galiojimas. Žmogaus teisių aktyvistai BBC pasakojo apie atvejus, kai pabėgėliai iš Irako ir Somalio buvo verbuojami į karą. Jų duomenimis, rusų tarnyboms pavyko užverbuoti dešimtis užsieniečių.

Dėl augančio atvykstančių migrantų skaičiaus Suomija iki lapkričio pabaigos uždarė visus aštuonis sienos perėjimo punktus su Rusija. Rusija ir Suomija turi 1 300 km ilgio sausumos sieną. Santykiai tarp šalių smarkiai pablogėjo po Rusijos invazijos į Ukrainą 2022 m. vasarį.

Balandį Suomija po dešimtmečius trukusio neutralumo prisijungė prie NATO. Maskva tai pavadino „išpuoliu prieš Rusijos saugumą“ ir pagrasino „atsakomosiomis priemonėmis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.