Ukraina: gynybos pramonės gamyklos direktorius mėgino pavogti 4 mln. grivinų

Ukrainos saugumo tarnybos (UST) kontržvalgyba kartu su Ekonominio saugumo biuru, bendradarbiaudama su kompanijos „Ukrainos gynybos pramonė“ vadovybe, likvidavo biudžeto lėšų, skirtų Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kovinių lėktuvų komponentams įsigyti, pasisavinimo schemą.

Ukraina: gynybos pramonės gamyklos direktorius mėgino pavogti 4 mln. grivinų.<br>EPA-ELTA asociatyvi nuotr.
Ukraina: gynybos pramonės gamyklos direktorius mėgino pavogti 4 mln. grivinų.<br>EPA-ELTA asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2023, 1:27 PM

Tai penktadienį pranešė UST spaudos tarnyba, kuria remiasi „Ukrinform“.

„Omenyje turimi Ukrainos naikintuvų SU-27 borto radiolokacijos sistemų galios stiprinimo moduliai“, – pažymi spaudos tarnyba.

Tyrėjų duomenimis, vienos gynybos pramonės įmonės direktorius kartu su bendrininkais bandė iš biudžeto pavogti beveik 4 mln. grivinų (apie 100 tūkst. eurų), skirtų atitinkamai orlaivių įrangai įsigyti.

Būtent tokiai sumai jis sudarė sutartį su komercine struktūra dėl aviacijos modulių pirkimo.

Valstybinei įmonei buvo pristatyti nekokybiški komponentai, o jos vadovas davė nurodymą įtraukti brokuotą produkciją į balansą ir už ją sumokėti.

Direktorius pasirašė nekokybiško turto priėmimo apskaitos dokumentus, kuriais remdamasi gynybos pramonės bendrovė pervedė komersantams pirmąją mokėjimo dalį – 1,9 mln. grivinų.

Vėliau „schemos“ dalyviai planavo šiuos pinigus per kontroliuojamas įmones pervesti „į šešėlį“ ir pasidalyti.

„Tačiau teisėsaugininkai laiku atskleidė sandėrį ir žingsnis po žingsnio jį dokumentavo. Po to buvo areštuota visa sutarties suma – 3,9 mln. grivinų, o bandymai ją pasisavinti – užblokuoti“, – rašoma pranešime.

Jau buvusiam valstybinės gamyklos direktoriui, įmonės tiekėjos vadovui ir dar dviem jų bendrininkams pareikšti įtarimai pagal du Ukrainos baudžiamojo kodekso straipsnius: turto pasisavinimas, iššvaistymas ar užvaldymas piktnaudžiaujant tarnybine padėtimi ir oficialus klastojimas, padarytas asmenų grupės iš anksto susimokius.

Tęsiamas tyrimas siekiant nustatyti visas nusikaltimo aplinkybes ir patraukti kaltininkus atsakomybėn. Tikrinamas asmenų, susijusių su nusikaltimu, dalyvavimas sudarant kitas sutartis.

Nusikaltėliams gresia iki 12 metų kalėjimo.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, lapkritį Atėnuose Graikijos pareigūnai sulaikė Ukrainos pilietį, kuris įtariamas neteisėtu 43 mln. grivinų biudžeto lėšų pasisavinimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.