Dėl įstrigusios JAV paramos Ukrainai – įspėjimas iš O. Zelenskos: „Mums tai gyvybės klausimas"

Išskirtiniame interviu BBC ​Olena Zelenska perspėjo, kad ukrainiečiams gresia mirtinas pavojus, jei Vakarų šalys nustos teikti finansinę paramą Ukrainai.

O. Zelenska.<br>AFP/Scanpix nuotr.
O. Zelenska.<br>AFP/Scanpix nuotr.
O.Zelenska ir V.Zelenskis JAV.<br>V. Zelenskio „Facebook“ paskyroje paskelbta nuotr.
O.Zelenska ir V.Zelenskis JAV.<br>V. Zelenskio „Facebook“ paskyroje paskelbta nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 9, 2023, 10:21 AM, atnaujinta Dec 9, 2023, 10:22 AM

Ukrainos pirmoji ponia sekmadienį kalbėjosi su britų žurnaliste Laura Kuenssberg, praėjus dienai po to, kai JAV respublikonų senatoriai užblokavo svarbų pagalbos įstatymo projektą.

Pagal jį Ukrainai būtų buvusi skirta daugiau kaip 60 mlrd. dolerių vertės parama.

Kalbėdama praėjus kelioms valandoms po Rusijos raketų atakos, ji sakė: „Jei pasaulis pavargs, jis paprasčiausiai leis mums mirti“.

Baltieji rūmai įspėjo, kad JAV lėšos Ukrainai gali netrukus baigtis, tačiau respublikonai sulaikė susitarimą dėl leidimo suteikti didesnę paramą.

Mainais už paramą jie siekia užsitikrinti prezidento Joe Bideno ir Kongreso demokratų kompromisus dėl JAV pasienio priemonių finansavimo.

Prezidentas J. Bidenas sakė, kad nesusitarimas dėl pagalbos Ukrainai būtų dovana prezidentui Vladimirui Putinui, ir perspėjo, kad istorija „griežtai teis tuos, kurie nusigręžė nuo kovos už laisvę“.

Praėjus beveik dvejiems metams nuo neteisėtos Rusijos invazijos į Ukrainą, pirmoji ponia išreiškė didelį susirūpinimą dėl vėluojančio finansavimo.

Išskirtiniame interviu, Olena Zelenska BBC pareiškė, kad lėtėjantis pagalbos teikimas kelia „mirtiną pavojų“ jos šaliai.

„Mums labai reikia pagalbos. Paprasčiau tariant, negalime pavargti nuo šios situacijos, nes jei pavargsime, mirsime. O jei pasaulis pavargs, jis tiesiog leis mums mirti“, – dėstė ji.

„Mums labai skaudu matyti ženklus, kad aistringas noras padėti gali išblėsti. Mums tai gyvybės klausimas. Todėl mums skaudu tai matyti“, – tęsė ji.

JK taip pat ragino Vašingtono politikus susitarti dėl paramos Ukrainai.

Šią savaitę Vašingtone apsilankęs JK užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas sakė, kad JAV yra Vakarų koalicijos, remiančios Ukrainos kovą su Rusija, atrama.

Jis paragino JAV nedovanoti V.Putinui kalėdinės dovanos blokuojant milijardinę finansinę paramą Ukrainai, reikalingą karui su Rusijos pajėgomis tęsti.

Neabejotina, kad tarptautinės bendruomenės požiūris į Ukrainą pasikeitė. Visiška parama Vašingtone negali būti garantuota, tačiau konflikto esmė nepasikeitė.

Europos rytiniame flange esanti šalis vis dar kovoja, kad atremtų Rusijos pajėgas po to, kai Kremlius pradėjo neteisėtą invaziją.

Ukraina nustebino pasaulį, kai jos ginkluotosios pajėgos 2022 m. vasario mėn. užkirto kelią šalies užėmimui. Taip pat daugelis Vakarų šalių mainais nustebino savo paramos entuziazmu.

Vis dėlto Ukraina negali toliau eiti ta pačia kryptimi be kitų šalių paramos. Atrodo, kad Ukrainos pirmosios ponios perspėjimai skirti tam, kad tai būtų visiškai aišku.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.