M. Amini šeimai neleista išvykti iš Irano atsiimti Sacharovo premijos

Areštinėje mirusios Irano kurdės Mahsos Amini šeimai buvo uždrausta vykti į Prancūziją atsiimti po mirties jai skirto žmogaus teisių apdovanojimo, šeštadienį pranešė jų advokatas.

Iranas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Iranas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2023, 12:52 PM, atnaujinta Dec 9, 2023, 12:53 PM

M. Amini mirė 2022 metų rugsėjo 16 dieną, būdama 22 metų amžiaus, kai buvo laikoma Irano religinės policijos areštinėje dėl tariamo griežto Islamo respublikos moterų aprangos kodo pažeidimo.

Jos šeima ir šalininkai teigia, kad ji buvo nužudyta. Irano valdžios institucijos tvirtina, kad ji mirė suėmimo metu dėl anksčiau nenustatytos sveikatos problemos.

Spalio mėnesį Europos Sąjunga M. Amini ir pasauliniam judėjimui, kurį paskatino jos mirtis, skyrė aukščiausią žmogaus teisių apdovanojimą – Sacharovo premiją.

Šeštadienį jos šeimos advokatė Prancūzijoje Chirinne Ardakani agentūrai AFP sakė, kad M. Amini tėvams ir broliui „buvo uždrausta lipti į lėktuvą, kuriuo jie turėjo skristi į Prancūziją atsiimti Sacharovo premijos“.

Ch. Ardakani teigė, kad šeimai buvo uždrausta išvykti iš Irano, nors turėjo galiojančias vizas, o jų pasai buvo konfiskuoti. Jos teigimu, Irano valdžios institucijos „dar niekada nebuvo taip sutelktos, kad neleistų aukų šeimoms kreiptis į tarptautinę bendruomenę“.

M. Amini mirtis sukėlė masinius protestus Irane. Taip pat ji paskatino pasaulinį judėjimą „Moteris, gyvybė, laisvė“, raginantį panaikinti Irano valdžios reikalavimą visoms moterims dėvėti galvos apdangalus ir nutraukti musulmonų dvasininkų vadovavimą Teherano vyriausybei.

Irano saugumo pajėgos nuslopino protestus šalies viduje, nužudė šimtus žmonių ir įvykdė mirties bausmę dešimtims jų už dalyvavimą protestuose, kuriuos pareigūnai pavadino „riaušėmis“.

Judėjimas „Moteris, gyvybė, laisvė“ tęsiasi įvairiuose pasaulio miestuose, dažnai rengiamos demonstracijos, kuriose iškeliama M. Amini nuotrauka.

50 tūkst. dolerių dydžio Sacharovo premija turi būti teikiama gruodžio 13 dieną Europos Parlamente vyksiančioje ceremonijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.