Prancūzijos parlamento žemieji rūmai atmetė E. Macrono imigracijos įstatymo projektą

Pirmadienį Prancūzijos parlamento žemieji rūmai balsavo už pasiūlymą atmesti itin prieštaringai vertinamą imigracijos įstatymo projektą, taip suduodami didelį smūgį prezidento Emmanuelio Macrono vyriausybei.

E. Macronas.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
E. Macronas.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
E. Macronas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
E. Macronas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
E. Macronas.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
E. Macronas.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 11, 2023, 9:19 PM

Vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas pirmadienį Nacionalinėje Asamblėjoje gynė įstatymo projektą, kuriuo būtų dar labiau ribojamos migrantų galimybės atsivežti į Prancūziją šeimos narius, gauti pilietybę ir socialines pašalpas. Jis ragino įstatymų leidėjus nepritarti siūlymui nediskutuoti šio projekto.

Nepaisant jo prašymų, Nacionalinė Asamblėja pritarė pasiūlymui atmesti imigracijos įstatymo projektą, už tai balsavo 270 įstatymų leidėjų, 265 buvo prieš. Tai reiškia, kad maždaug 2 600 siūlomų teisės aktų pakeitimų nebus nagrinėjami. Įstatymo projektas dabar galėtų būti grąžintas Senatui arba vyriausybė galėtų nuspręsti jį atsiimti.

Kraštutinių dešiniųjų vadovė Marine Le Pen sakė esanti „patenkinta“ rezultatu, nes jis „apsaugojo prancūzus nuo migracijos potvynio bangos“. Kairiųjų pažiūrų įstatymų leidėjai paragino G. Darmaniną atsistatydinti. Prancūzijos kairiųjų lyderis Jeanas Lucas Melenchonas sakė, kad šis įstatymas priėjo liepto galą, o taip pat ir ministras.

Sekmadienį kalbėdamas per ceremoniją, skirtą Visuotinės žmogaus teisių deklaracijos 75-osioms metinėms, E. Macronas sakė, kad pamiršti apie teisę į prieglobstį būtų klaida. „Prancūzija išlaiko ilgametę tradiciją suteikti prieglobstį visiems, kurių teisėms kyla grėsmė jų šalyje, mes ir toliau ginsime šią prieglobsčio teisę“, – sakė E. Macronas, pabrėžęs, kad ši teisė yra „Prancūzijos Respublikos ir Europos tapatybės pagrindas“.

Įstatymo projektu buvo siekiama paspartinti prieglobsčio prašymo procedūras ir sureguliuoti dokumentų neturinčių tų sektorių, kuriuose trūksta darbo jėgos, darbuotojų statusą, taip pat palengvinti pavojingais laikomų užsieniečių išsiuntimą. Parlamentas nustatytų metinę atvykstančių migrantų skaičiaus kvotą, dokumentų neturintiems žmonėms būtų panaikinta visa pagalba, išskyrus skubią medicinos pagalbą.

Dabar sustiprėjo spėlionės, kad vyriausybė gali vėl nuspręsti taikyti Konstitucijos straipsnį, leidžiantį be balsavimo priimti teisės aktus, kaip tai šiemet jau buvo padaryta patvirtinant ginčytinas pensijų reformas. Tačiau vyriausybė nori išvengti šios labai nepopuliarios konstitucinės priemonės, galinčios paskatinti balsavimą dėl nepasitikėjimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.