ES vadovai sveikina būsimą Lenkijos premjerą D. Tuską

Europos Sąjungos (ES) vadovai palankiai įvertino būsimą vyriausybės pasikeitimą Lenkijoje, parlamentui naujuoju premjeru išrinkus Donaldą Tuską. „Jūsų patirtis ir tvirtas jūsų įsipareigojimas mūsų europietiškoms vertybėms bus vertingi kuriant stipresnę Europą“, – pirmadienio vakarą tinkle X rašė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

D. Tuskas.<br>EPA-ELTA nuotr.
D. Tuskas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2023, 9:14 AM, atnaujinta Dec 12, 2023, 9:15 AM

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charlesas Michelis pareiškė sveikinantis D. Tuską tapus Lenkijos premjeru. Jis taip pat pabrėžė, kad D. Tusko patirtis ir jo įsipareigojimas europietiškoms vertybėms padės kurti stipresnę ir vieningesnę ES.

Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola rašė, kad dabartiniai iššūkiai dabar bus įveikiami kartu. Ji džiaugiasi, kad su ryžtingu ES šalininku ir draugu galės dirbti dėl klestinčios Lenkijos ir stipresnės Europos.

Lenkijos parlamentas pirmadienio vakarą Piliečių koalicijos (KO) lyderį D. Tuską išrinko naujuoju vyriausybės vadovu. Jis pakeis ligšiolinį ministrą pirmininką Mateuszas Morawieckį iš Teisės ir teisingumo partijos (PiS), kuri spalio 15 d. vykusiuose rinkimuose tapo stipriausia jėga, tačiau prarado absoliučią daugumą. Aiškią daugumą naujajame parlamente turi trys iki šiol opozicijoje buvusios proeuropietiškos partijos.

Briuselis viliasi, kad pasikeitus vyriausybei Lenkijos ir ES santykiai vėl smarkiai pagerės. Pastaraisiais metais, pavyzdžiui, būta didelių nesutarimų dėl to, kad Europos Komisija apskundė Lenkiją Europos Teisingumo Teismui (ETT) dėl prieštaringai vertinamos teismų reformos ir blokavo milijardinę paramą.

Tuo tarpu dėl D. Tusko palankumo Europai abejonių ES nėra. 66-erių politikas jau 2007–2014 metais buvo Lenkijos vyriausybės vadovas. Po to jis persikėlė į Briuselį, kur iki 2019 m. buvo Europos Vadovų Tarybos pirmininkas ir, be kita ko, pirmininkavo ES viršūnių susitikimams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.