Per savižudžio ataką Pakistano armijos bazėje žuvo 23 žmonės

Mažiausiai 23 žmonės žuvo per antradienį Pakistano armijos bazėje įvykdytą savižudžio išpuolį, už kurį atsakomybę prisiėmė su Pakistano talibais siejama smogikų grupuotė, pranešė vietos valdžios atstovas.

Pakistano karys.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pakistano karys.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2023, 11:33 AM

Jo tapatybės neatskleisti prašiusio pareigūno teigimu, išpuolis Dera Ismailo Chano rajone Chibero Pahtunkvos provincijoje netoli sienos su Afganistanu esančioje karinėje bazėje įvyko ankstyvą rytą.

„Daugelis žuvusiųjų miegojo, vilkėdami civilių rūbais, todėl vis dar mėginame nustatyti, ar visi žuvę yra kariai“, – pridūrė pareigūnas.

Dar 27 asmenys buvo sužeisti, kai sprogmenų prikrautas savižudžio automobilis sprogo, įvažiavęs į mokyklos pastatą, kuriame buvo įrengta improvizuota karinė bazė, pasakojo jis.

Trijuose kambariuose įgriuvo lubos ir šiuo metu iš po griuvėsių mėginama ištraukti kūnus, todėl baiminamasi, kad aukų skaičius gali išaugti, pridūrė jis.

„Tehreek-e-Jihad Pakistan“ – nauja su Pakistano talibais siejama grupuotė – pranešė, kad puolimas prasidėjo maždaug 2:30 val. (21:30 val. Grinvičo laiku) – pirma vienas kovotojas įvykdė „kankinio ataką“, po to kompleksą šturmavo kiti smogikai.

Pakistano kariuomenė šio incidento kol kas nekomentavo.

Nuo tada, kai 2021 m. į valdžią sugrįžo Talibanas, Pakistane ir ypač jo netoli sienos su Afganistanu esančiose srityse smarkiai padaugėjo smogikų išpuolių.

Analitikų teigimu, islamistus kovotojus padrąsino 2021 m. pasitraukus JAV pajėgoms kaimyninėje šalyje sėkmingai įvykdytas perversmas.

Pakistano Konfliktų ir saugumo tyrimų instituto duomenimis, lyginant su praėjusiais metais, per pirmuosius šešis 2023 m. mėnesius išpuolių padaugėjo beveik 80 proc.

Islamabadas teigia, kad priešiškai nusiteikusios grupuotės savo bazes turi „saugiose zonose“ kitoje sienos pusėje, tačiau Talibano valdžia su šiais kaltinimais nesutinka.

Didžiausią grėsmę Pakistanui kelia šalyje veikiantis Talibano skyrius „Tehreek-e-Taliban Pakistan“ (TTP), savo kilme ir ideologija artimas Kabulo valdytojams.

TTP siejama su sausį mečetėje įvykdytu sprogimu, per kurį vienoje iš Chibero Pahtunkvos provincijos sostinės Pešavaro policijos nuovadų žuvo daugiau nei 80 policijos pareigūnų.

Islamabadas pranešė, kad per antpuolį, kurio metu per valstybinę sieną į vietos turistų gausiai lankomą Kitralio regioną įsiveržė „šimtai“ TTP smogikų, žuvo keturi kariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.