Dėl valdančiąją partiją apėmusio skandalo atsistatydino Japonijos ministrai

Nepopuliariam Japonijos ministrui pirmininkui Fumio Kishidai išgyvenant didelį korupcijos skandalą valdančiojoje partijoje, ketvirtadienį atsistatydino keturi ministrai.

F. Kushida.<br>EPA-ELTA nuotr.
F. Kushida.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2023, 9:46 AM

Kabineto krizė kilo po kaltinimų, kad Liberalų demokratų partija, dešimtmečius beveik nepertraukiamai valdanti šalį, kurios ekonomika yra trečia stipriausia pasaulyje, neteisėtai paėmė 500 mln. jenų (3,4 mln. JAV dolerių) „dėkingumo mokesčių“.

Žiniasklaida pranešė, kad vėliau šią savaitę prokurorai ketina pradėti reidus biuruose ir apklausti dešimtis įstatymų leidėjų.

Vyriausiasis ministrų kabineto sekretorius Hirokazu Matsuno patvirtino, kad atsistatydina, prašymus įteikė ir ekonomikos bei pramonės ministras Yasutoshi Nishimura, vidaus reikalų ministras Junji Suzuki ir žemės ūkio ministras Ichiro Miyashita.

Iš pareigų traukiasi ir specialioji ministro pirmininko patarėja Michiko Ueno bei penki pavaduotojai, žurnalistams sakė H. Matsuno. Y. Nishimura sakė, kad visuomenėje tvyrančios abejonės veda prie nepasitikėjimo vyriausybe.

Ankstesnę dieną F. Kishida pažadėjo be užuolankų išnagrinėti kaltinimus, kad būtų atkurtas visuomenės pasitikėjimas Liberalų demokratų partija.

Apklausos rodo, kad ministro pirmininko populiarumas smukęs labiau nei bet kurio premjero nuo 2012 m., kai Liberalų demokratų partija grįžo į valdžią. Rinkėjai pyksta dėl infliacijos ir premjero reakcijos į virtinę ankstesnių skandalų. Partija taip pat įtariama, kad per trejus metus iki 2020-ųjų nedeklaravo daugiau nei 20 mln. jenų.

66 metų F. Kishida buvo išrinktas Japonijos ministru pirmininku 2021 m. spalį ir gali valdyti iki 2025 m., tačiau jau spėliojama, kad prieš kitąmet renkant naują partijos vadovybę jis gali paskelbti pirmalaikius rinkimus.

Pasak analitikų, skandalas gerokai pakirto visuomenės paramą valdančiajai partijai ir F. Kishidos vyriausybei, tačiau neaišku, ar tai baigsis vyriausybės pasikeitimu, ypač atsižvelgiant į menką visuomenės paramą opozicinėms partijoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.