ES ir Šveicarija nori jau 2024 m. pasirašyti bendradarbiavimo sutartį

Šveicarijos vyriausybė ir Europos Komisija nori „nedelsiant“ pradėti derybas dėl bendradarbiavimo sutarties, sakoma bendrame penktadienį paskelbtame pareiškime.

ES ir Šveicarija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
ES ir Šveicarija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2023, 5:08 PM

Abi šalys pareiškė manančios, kad dabar, praėjus dvejiems metams, kai Šveicarai staiga užtrenkė duris daugelį metų trukusioms deryboms, teigiamas rezultatas yra „pasiekiamas“.

Abi šalys paskelbė 13 puslapių dokumentą, kuris bus išsamus būsimų derybų pagrindas. Dabar jos turi gauti mandatą eiti į priekį, kad „užbaigtų derybas 2024 m.“.

Derybų tikslas – pasiekti susitarimą, kuris leistų Šveicarijai veiksmingiau bendradarbiauti su Europos Sąjunga įvairiose srityse. Tai apima Europos vidaus rinką, transportą, elektrą, Šveicarijos dalyvavimą Europos mokslo tyrimų programose ir dialogą „aukštu lygiu“.

Šalys taip pat turės susitarti, kiek pagal susitarimą Šveicarija sumokės ES.

Abiejų šalių komandos dirbtų lygiagrečiai ir reguliariai susitiktų „pranešti viena kitai apie atitinkamus vidaus procesus“, priduriama pareiškime.

Suverenitetas, atlyginimai

Griežtos pozicijos besilaikanti dešinioji Šveicarijos liaudies partija, laimėjusi daugiausiai balsų per spalį vykusius parlamento rinkimus, vis dar nerimauja dėl kai kurių suartėjimo aspektų. Ji susirūpinusi grėsmėmis šalies suverenitetui. Šalies profesinės sąjungos ir socialistai taip pat pareiškė abejonių, kaip tai paveiks atlyginimus Šveicarijoje. Bet kuriuo atveju beveik neabejotina, kad dėl tokio svarbaus susitarimo bus surengtas referendumas, tai įprastas Šveicarijos politinio gyvenimo bruožas.

Briuselio ir Berno santykiai buvo įtempti nuo 2021 m. gegužės, kai Šveicarija staiga nusprendė nutraukti daugelį metų trukusias diskusijas dėl plataus bendradarbiavimo sutarties su bloku. Derybos pasiekti susitarimą, kuriuo būtų suderinta santykius reglamentuojanti teisinė bazė, truko daugiau nei dešimtmetį, bet priėjo aklavietę, kai ES atsisakė nusileisti Šveicarijos reikalavimams pašalinti svarbius klausimus, susijusius su valstybės parama, atlyginimų apsauga ir judėjimo laisve. Šiuo metu ES ir Šveicarijos santykius reguliuoja įvairios sutartys.

ES yra svarbiausia Šveicarijos prekybos partnerė dėl savo ekonominės ir politinės svarbos bei geografinio ir kultūrinio artumo. Vos devynis milijonus gyventojų turinti Šveicarija yra apsupta ES valstybių narių, vienintelė išimtis – Lichtenšteinas.

2022 m. Šveicarija buvo viena didžiausių ES prekybos partnerių – ketvirtoje vietoje po JAV, Kinijos ir Jungtinės Karalystės.​

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.