Britų eskadrinis minininkas numušė spėjamą atakos droną, kuris taikėsi į „laivybą Raudonojoje jūroje“

Jungtinės Karalystės (JK) eskadrinis minininkas Raudonojoje jūroje numušė spėjamą atakos droną, šeštadienį pranešė britų gynybos ministras Grantas Shappsas.

Jungtinės Karalystės eskadrinis minininkas „HMS Diamond“.<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės eskadrinis minininkas „HMS Diamond“.<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-16 14:32, atnaujinta 2023-12-16 15:07

„Naktį „HMS Diamond“ numušė spėjamą atakos droną, kuris taikėsi į prekybinę laivybą Raudonojoje jūroje. Buvo paleista viena „Sea Viper“ raketa, kuri sėkmingai sunaikino taikinį“, – socialiniame tinkle „X“ (buvusiame tviteryje) pareiškė G. Shappsas.

JK apie laivo „HMS Diamond“ dislokavimą Persijos įlankos regione paskelbė praėjusį mėnesį. Pasak Gynybos ministerijos Londone, jis vykdo operacijas, kuriomis siekiama užtikrinti laivybos laisvę ir nuraminti prekybinius laivus, regione išaugus įtampai. Laivas buvo dislokuotas po to, kai tarp Izraelio ir „Hamas“ įsiplieskė karas ir įvyko incidentas, kurio metu lapkričio 19 d. Irano remiami Jemeno husių sukilėliai Raudonojoje jūroje užgrobė su Izraeliu susijusį krovininį laivą.

Prasidėjus Izraelio ir „Hamas“ karui, kurį išprovokavo spalio 7-ąją islamistinio judėjimo smogikų surengti išpuoliai prieš Izraelį, per kuriuos, izraeliečių duomenimis, žuvo mažiausiai 1 200 žmonių ir buvo paimta apie 240 įkaitų, husiai paleido į Izraelį dronų ir raketų.

Žadėdamas sunaikinti „Hamas“ ir susigrąžinti įkaitus, Izraelis Gazos Ruože inicijavo didelio masto karinę kampaniją, kuri, anot „Hamas“ Sveikatos ministerijos, palestiniečių teritorijoje iki šiol pražudė mažiausiai 18 800 žmonių.

Husių sukilėliai yra pagrasinę pulti visus į Izraelio uostus plaukiančius laivus, jei į apsiaustą Gazos Ruožą nebus leista įvežti maisto ir vaistų.

Dvi didžiausios pasaulyje laivybos įmonės „Maersk“ ir „Hapag-Lloyd“ penktadienį pranešė, kad po incidentų laikinai neplaukios Raudonosios jūros sąsiauriu, kuris yra svarbus pasaulinei prekybai.

G. Shappsas šeštadienį perspėjo, kad „pastaroji neteisėtų atakų banga kelia tiesioginę grėsmę tarptautinei prekybai ir saugumui Raudonojoje jūroje“.

„JK išlieka įsipareigojusi atremti šias atakas, kad apsaugotų laisvą pasaulinės prekybos srautą“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.