Permainos Vatikane: popiežius Pranciškus leido palaiminti tos pačios lyties poras

Popiežius Pranciškus oficialiai patvirtino leidimą kunigams laiminti tos pačios lyties asmenų poras, o naujame dokumente, paaiškinančiame radikalų Vatikano politikos pokytį, primygtinai teigiama, kad Dievo meilės ir gailestingumo ieškantys žmonės neturėtų būti „išsamiai moraliai analizuojami“, kad gautų Dievo meilę ir gailestingumą.

 Popiežius Pranciškus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Popiežius Pranciškus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2023, 5:23 PM

Pirmadienį paskelbtame Vatikano doktrinos tarnybos dokumente išsamiau aptariamas spalio mėnesį paskelbtas Pranciškaus laiškas dviem konservatyviems kardinolams. Tame preliminariame atsakyme Pranciškus užsiminė, kad tokie palaiminimai tam tikromis aplinkybėmis galėtų būti teikiami, jei jie nepainiotų ritualo su santuokos sakramentu.

Naujajame dokumente ta sąlyga pakartojama ir detalizuojama, dar kartą patvirtinant, kad santuoka yra visą gyvenimą trunkantis sakramentas tarp vyro ir moters. Ir jame pabrėžiama, kad aptariami palaiminimai turi būti neliturginio pobūdžio ir neturėtų būti teikiami tuo pačiu metu kaip ir civilinė sąjunga, naudojant nustatytas apeigas ar net su vestuvėms priklausančiais drabužiais ir gestais.

Tačiau joje teigiama, kad prašymai dėl tokių palaiminimų tos pačios lyties poroms neturėtų būti visiškai atmetami. Jame siūlomas platus ir platus Šventojo Rašto termino „palaiminimas“ apibrėžimas, siekiant primygtinai pabrėžti, kad žmonėms, siekiantiems transcendentinio santykio su Dievu ir ieškantiems jo meilės bei gailestingumo, neturėtų būti taikoma „išsami moralinė analizė“ kaip išankstinė sąlyga jį gauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.