Buvęs JAV jūrų pėstininkas teigia, kad rusų kalėjime jaučiasi paliktas

Trečiadienį paskelbtame transliuotojui BBC duotame interviu buvęs JAV jūrų pėstininkas Paulas Whelanas sakė, kad Rusijos kalėjime, kur atsidūrė dėl jam pareikštų kaltinimu šnipinėjimu, jaučiasi taip, tarytum jo šalis jį būtų „pamiršusi“ ir palikusi.

Paulas Whelanas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Paulas Whelanas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2023, 10:23 PM

P. Whelanas (53) už grotų sėdi nuo 2018 m. ir yra nuteistas 16 metų kalėti už šnipinėjimą. JAV vyriausybės teigimu, šis kaltinimas yra nepagrįstas.

Šiuo metu jis yra įkalintas už maždaug 400 kilometrų nuo Maskvos esančiame Mordovijos regione, kuris garsėja savo atšiauriais kalėjimais.

P. Whelanas nepateko į kalinių, kuriais Rusija ir Jungtinės Valstijos buvo pastarąjį kartą susitarusios apsikeisti, sąrašą.

„Iš esmės jie mane čia paliko“, – telefonu kalbėdamas su transliuotoju BBC sakė jis. „Man labai neramu.“

„Kiekvieną kartą mano byla atsidurs vis arčiau eilės galo. Jie kaip ir paliko mane dulkėse. Ir šiuo metu, šiomis aplinkybėmis tai kelia labai didelį nerimą.“

P. Whelanas, kuris taip pat turi JK, Airijos ir Kanados išduotus pasus, Maskvoje 2018 m. įvykdyto arešto metu dirbo apsauginiu JAV automobilių dalis gaminančioje bendrovėje.

Jis visuomet teigė, kad įrodymai prieš jį buvo sufabrikuoti.

Transliuotojui BBC jis sakė dienomis kalėjimo fabrike siuvantis darbinius kombinezonus ir kepures, o nešildomuose barakuose ant sienų veisiasi pelėsis.

Lapkritį P. Whelano šeima pranešė, kad vienas iš naujai atvykusių kalinių „trenkė jam į veidą“ ir sulaužė jo akinius.

Rusija ir Jungtinės Valstijos kaltina viena kita politiniais tikslais sulaikant viena kitos piliečius.

Gruodžio pradžioje Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė norįs, kad Maskvai ir Vašingtonui pavyktų susitarti dėl P. Whelano ir sulaikyto leidinio „Wall Street Journal“ korespondento Evano Gershkovichiaus paleidimo.

Gruodžio 14 d. Maskvos teismas nusprendė pratęsti naujienų agentūroje AFP pirmiau dirbusio E. Gershkovichiaus areštą iki sausio 30 d.

E. Gershkovichius (32) buvo sulaikytas kovo pabaigoje per žurnalistinę komandiruotę į Urale esantį Jekaterinburgo miestą, jam pareikšti kaltinimai dėl šnipinėjimo.

Jis, jo darbdavys ir JAV šiuos kaltinimus atmetė. Jei būtų nuteistas, jam grėstų iki 20 metų nelaisvės.

„Šiuo klausimu palaikomi kontaktai ir vyksta dialogas, bet jis nėra tiesmukas“, – gruodžio 14 d. surengtoje metų pabaigos spaudos konferencijoje kalbėjo V. Putinas.

„Tikiuosi, sprendimą rasime. Bet JAV taip pat turėtų mūsų išklausyti ir priimti Rusijos Federacijai tinkantį sprendimą.“

JAV valstybės departamentas nurodė, kad visus pirmesnius JAV siūlymus paleisti E. Gershkovichių ir P. Whelaną Rusija atmetė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.