Nuversti Lenkijos populistai rengia sėdimąją protestą prieš valstybinės žiniasklaidos reformą

Trečiadienį Lenkijos dešinieji populistai protestavo valstybinės televizijos pastatuose, prieštaraudami planams reformuoti nacionalinį transliuotoją, per aštuonerius jų valdymo metus daugelio laikytą vyriausybės ruporu.

Trečiadienį Lenkijos dešinieji populistai protestavo valstybinės televizijos pastatuose, prieštaraudami planams reformuoti nacionalinį transliuotoją.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Trečiadienį Lenkijos dešinieji populistai protestavo valstybinės televizijos pastatuose, prieštaraudami planams reformuoti nacionalinį transliuotoją.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2023, 1:00 PM, atnaujinta Dec 20, 2023, 2:16 PM

Partija „Teisė ir teisingumas“ (PiS) prarado valdžią po spalį vykusių visuotinių rinkimų, per kuriuos jai nepavyko laimėti pakankamai vietų parlamente, kad galėtų sudaryti vyriausybę. Prie šalies vairo stojo proeuropietiško premjero Donaldo Tusko vadovaujama koalicija, pažadėjusi reformuoti visuomeninę televiziją ir radiją.

Antradienį valdantieji priėmė rezoliuciją, raginančią atkurti „viešosios žiniasklaidos nešališkumą ir patikimumą“. Balsavimą boikotavo dauguma PiS įstatymų leidėjų, naktį į trečiadienį surengusių protestą televizijos pastate, kad apgintų „žiniasklaidos pliuralizmą“.

„Demokratija negalima be žiniasklaidos pliuralizmo ar stiprios antivyriausybinės žiniasklaidos, o Lenkijoje šį vaidmenį atlieka visuomeninė žiniasklaida“, – antradienio vakarą žurnalistams prie įėjimo į televizijos pastatą sakė PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis. Jis protestavo televizijos pastate kartu su kitais politikais ir buvusiu ministru pirmininku Mateuszu Morawieckiu, socialinėje žiniasklaidoje pastebėtu su transliuotojo darbuotojais pozuojant nuotraukoms.

J. Kaczynskis sakė, kad PiS politikai tęs protestą keisdamiesi pamainomis. „Norime garantuoti, kad Lenkijoje būtų teisinė tvarka ir laisva žiniasklaida“, – trečiadienį protestui tęsiantis sakė kitas PiS įstatymų leidėjas Marekas Suskis.

Opozicija ir pelno nesiekiančios žiniasklaidos organizacijos nuolat kaltino PiS vyriausybę ribojant žiniasklaidos laisvę ir finansuojant valstybinius leidinius. Organizacijos „Žurnalistai be sienų“ 2020 m. pranešime buvo sakoma, kad neapykantos kalba vis dar yra taisyklė Lenkijos valstybinėje žiniasklaidoje, virtusioje vyriausybės propagandos ruporu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.