Rusijos kareivių šeimos pasmerkė V. Putiną: pats eik į fronto liniją ir mirk

Pirmadienį mobilizuotų Rusijos kareivių artimųjų grupė paskelbė pranešimą, kuriame ragino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną sugrąžinti jų artimuosius namo ir kartu siūlo jam pačiam kovoti kare, rašo „Newsweek“.

V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2023, 9:00 PM

Grupė, kurią daugiausia sudaro kareivių žmonos ir motinos, pastarosiomis savaitėmis susilaukė tarptautinio atgarsio dėl žinučių ir vaizdo įrašų, paskelbtų „Telegram“ kanale „Put domoi“ (liet. „Kelias namo“).

Anksčiau šį mėnesį Jungtinės Karalystės gynybos ministerija pranešė, kad Kremlius tikriausiai bandė nutildyti „Kelias namo“ grupę, siūlydamas jos vartotojams atitinkamą atlygį. Be to, JAV karo studijų instituto (ISW) analitikai rašė apie Kremliaus bandymus atremti „Telegram“ paskyros naudotojų pranešimus, pasitelkiant netikrus profiliuis, kurie apšmeižia „Kelias namo“ aktyvistus.

Pirmadienio žinutėje V. Putinui, paskelbtoje „Kelias Namo“ svetainėje, buvo vartojami patys griežčiausi šios grupės žodžiai.

„Mes, rusai, nebeturime jokios vilties, kai jūs vadovaujate. Sėskite prie derybų stalo. Leiskite mums gyventi taikoje! Arba patys eikite į fronto liniją ir ten mirkite.

Ar jūs nesustosite kol nenužudysite visų jaunų žmonių. Ar jūs smagiai leisite laiką per Naujųjų metų šventę keldami šampano taures su artimaisiais? Na, ne mūsų berniukai“, – rašoma pranešime.

ISW pažymėjo, kad viešas „Kelio namo“ narių karo pasmerkimas greičiausiai kelia nerimą Kremliui, nes tokie protestai gali neigiamai paveikti V. Putino 2024 m. prezidento rinkimų kampaniją.

„Pranešama, kad V. Putino prezidento rinkimų kampanijoje nebus skiriama dėmesio karui Ukrainoje, o Kremlius mobilizuoto personalo giminaičius tikriausiai laiko socialine grupe, kuri gali kelti vieną didžiausių grėsmių jo rinkimų kampanijai“, – vertino ISW.

Prie pirmadienio pranešimo, paskelbto svetainėje „Kelias namo“, taip pat pridėtas vaizdo įrašas. Laikraštis „The Moscow Times“ nurodė, kad vaizdo įraše yra Rusijos kareivis, kuris, rodos, yra dislokuotas Ukrainoje. Pranešama, kad kareivis kritikavo V. Putiną už tai, kad jis neleidžia kariams suteikti atostogų.

„Žiūrėjau „Tiesioginę liniją“ su mūsų prezidentu ir nėra jokios vilties, ženklų, kad mūsų mobilizuoti berniukai artimoje ateityje grįš namo“, – kalbėjo Rusijos kareivis, turėdamas omenyje gruodžio 14 d. V. Putino surengtą klausimų ir atsakymų laidą „Tiesioginė linija“ su žurnalistais bei Rusijos piliečiais.

Per televizijos transliuotą „Tiesioginės linijos“ klausimų ir atsakymų sesiją V. Putinas atsakė į kelis nepatogius klausimus, įskaitant klausimus apie karą Ukrainoje.

„Taika ateis, kai pasieksime savo tikslus, – sakė V. Putinas programos metu. – O grįžtant prie tikslų, jie išlieka nepakitę. Priminsiu, kad tai reiškia Ukrainos denacifikaciją, demilitarizaciją ir jos neutralų statusą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.