Lenkijos Seimo pirmininkas panaikino dviejų PiS atstovų mandatus

Buvęs Lenkijos vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis neteko parlamento nario mandato po to, kai buvo nuteistas dvejus metus kalėti, ketvirtadienį pranešė naujienų agentūra PAP.

Lenkija.<br>EPA-Eltos nuotr.
Lenkija.<br>EPA-Eltos nuotr.
Lenkija.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
Lenkija.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 21, 2023, 7:59 PM

Parlamento pirmininkas Szymonas Holownia Varšuvoje pasirašė atitinkamus įsakus, kuriais panaikinami M. Kaminskio ir jo buvusio pavaduotojo Maciejaus Wasiko įgaliojimai.

M. Kaminskis ir jo buvęs pavaduotojas Maciejus Wasikas dirbo parlamente kaip partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS), kuri po neseniai vykusių rinkimų buvo nustumta nuo valdžios, atstovai.

Pasirašydamas įsakus Sz. Holownia pasipriešino prezidentui Andrzejui Dudai, kuris 2015 metais buvo paskelbęs, kad M. Kaminskiui ir M. Wasikui suteikiama malonė. Tada byla buvo nutraukta, o M. Kaminskis buvo paskirtas vidaus reikalų ministru. A. Duda, kuris yra PiS šalininkas, tvirtina, kad malonė tebegalioja.

M. Kaminskis, ėjęs vidaus reikalų ministro pareigas iki lapkričio mėnesio, 2015 metų kovą jau buvo nuteistas trejiems metams kalėjimo už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi pirmosios instancijos teisme.

Nuosprendžio priežastis – 2007 metais atskleista afera, kai M. Kaminskio biuras, kaip įtariama, sąmoningai sukurpė korupcijos bylą, siekiant diskredituoti tuometinį žemės ūkio ministrą Andrzejų Lepperį. M. Kaminskis apskundė apkaltinamąjį nuosprendį.

Birželį Aukščiausiasis Teismas panaikino M. Kaminskiui suteiktą malonę, todėl jis vėl buvo priverstas stoti prieš teismą, tačiau šį kartą jis buvo nuteistas dvejiems metams nelaisvės, Varšuvos apygardos teismui paskelbus antrosios instancijos nuosprendį.

M. Wasikas taip pat buvo nuteistas dvejus metus kalėti.

Politikai turi tris dienas pateikti skundą Aukščiausiajam Teismui dėl malonės panaikinimo, pranešė Seimo pirmininkas.

Toks A. Dudos ir Sz. Holownios susirėmimas yra pavyzdys, kaip naujoji dauguma, susibūrusi aplink spalio mėnesį išrinktą ministrą pirmininką Donaldą Tuską, įtvirtina savo pozicijas prieš buvusią PiS vyriausybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.