ES ketina jungtis prie JAV iniciatyvos dėl laivybos apsaugos Raudonojoje jūroje

Europos Sąjunga (ES) ketina jungtis prie JAV iniciatyvos dėl komercinės laivybos Raudonojoje jūroje apsaugos. Agentūros dpa informacija, Bendrijos užsienio politikos įgaliotinis Josepas Borrellis pateikė konkretų pasiūlymą, kaip būtų galima išplėsti jau veikiančios ES karinės jūrų operacijos ATALANTA įgaliojimus. Pasiūlymą esą šiuo metu vertina 27 ES šalys narės. Jis turėtų būti patvirtintas kiek įmanoma greičiau.

Husių sraigtasparnis šturmavo komercinį laivą Raudonojoje jūroje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Husių sraigtasparnis šturmavo komercinį laivą Raudonojoje jūroje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2023, 6:29 PM

Diplomatų duomenimis, ES susitikime ketvirtadienį abejones dėl mandato pakeitimo pareiškė tik Ispanija. Briuselyje tikimasi, kad tai susiję su vidaus politiniais nesutarimais Madride, kurie bus greitai išspręsti.

JAV iniciatyva pavadinimu „Prosperity Guardian“ numato smarkiai sustiprinti tarptautinį karinį buvimą Raudonojoje jūroje. Irano remiami husių sukilėliai čia jau ne kartą atakavo laivus, kad neleistų jiems plaukti Izraelio kryptimi. Husių tikslas yra priversti nutraukti Izraelio puolimą Gazos Ruože.

Virtinė ES šalių jau pažadėjo dvišalę paramą JAV iniciatyvai. Tačiau kelios valstybės pareiškė pageidavimą dėl ES mandato dalyvauti iniciatyvoje.

Pasak ES diplomatų, naujasis mandatas leis ES valstybių karo laivams dalyvauti stebint Raudonąją jūrą. Be to, svarstoma, kad prekybinius laivus galėtų lydėti karinės jūrų pajėgos, turinčios gynybos nuo dronų ir raketų sistemas. Tuo tarpu mažai tikėtina, jog būtų nuspręsta dalyvauti proaktyviose karinėse akcijose prieš husių sukilėlius.

ES kovos su piratavimo misijos ATALANTA uždavinys yra atgrasyti jūrų plėšikus prie Somalio krantų ir su jais kovoti, taip pat sudaryti sąlygas nekliudomam humanitarinės pagalbos tiekimui į krizės krečiamą šalį.

Pentagonas ketvirtadienį pranešė, kad prie JAV vadovaujamos koalicijos, kuri sieks apsaugoti laivybą Raudonojoje jūroje nuo Jemeno husių sukilėlių išpuolių, prisijungė daugiau nei 20 šalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.