Iš Rusijos emigravęs rašytojas B. Akuninas įsitikinęs, kad Rusija ritasi į totalitarizmą

Garsus rusų rašytojas Borisas Akuninas – šią savaitę Maskva paskelbė jį „teroristu“ ir pradėjo baudžiamąjį tyrimą – mano, jog tokie veiksmai rodo naują etapą Vladimiro Putino valdomos šalies istorijoje.

Borisas Akuninas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Borisas Akuninas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2023, 1:46 PM

„Akivaizdu, kad V. Putino režimas nusprendė žengti labai svarbų naują žingsnį kelyje iš policinės autokratinės į totalitarinę valstybę“, – vaizdo interviu agentūrai AFP sakė emigracijoje gyvenantis B. Akuninas. „Represijų išplėtimas į literatūros sritį tokioje tradiciškai į literatūrą orientuotoje šalyje kaip Rusija yra reikšmingas“, – sakė jis.

Po Rusijos invazijos į Ukrainą 2022 m. valdžia perėjo į naują susidorojimo lygį, įvedė cenzūrą ir uždarė nepriklausomą žiniasklaidą. Šią savaitę valdžios institucijos sukrėtė Rusijos literatūrinius sluoksnius, įtraukusios B. Akuniną į Maskvos „teroristų ir ekstremistų“ sąrašą ir pradėjusios baudžiamąjį tyrimą dėl jo kritiškų pasisakymų apie Rusijos invaziją į Ukrainą. Šios priemonės buvo paskelbtos netrukus, kai V. Putinas pareiškė, kad 2024 m. sieks penktosios kadencijos.

„To nebuvo nutikę nuo Stalino ir Didžiojo teroro laikų“, – sakė B. Akuninas apie jo įtraukimą į „teroristų“ sąrašą. Vienas įstatymų leidėjas Andrejus Gurulevas iš valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ pavadino B. Akuniną „priešu“ ir pareiškė, kad jis turi būti „sunaikintas“.

„Parodykit gyvą Navalną“

B. Akuninas yra Grigorijaus Čchartišvilio, vieno populiariausių ir komerciškai sėkmingiausių Rusijos rašytojų, išgarsėjusio istoriniais detektyvais, slapyvardis. Jis niekada nevengė kritikuoti V. Putino ir po Krymo aneksijos 2014 m. išvyko iš Rusijos. Šį mėnesį leidykla AST paskelbė nebeleisianti B. Akunino ir kito Kremliui priešiško rašytojo Dmitrijaus Bykovo knygų. Į kitą to nepadariusią leidyklą įsiveržė tyrėjai.

B. Akuninas juokavo, kad teisėsaugininkai prisidarė sau papildomo darbo konfiskuoti jo knygas. „Juokinga ir tai, kad dabar prokurorai skaitys visas mano knygas, ieškodami ekstremizmo“, – šmaikštavo 67 metų rašytojas ir pridūrė esąs labai produktyvus – parašė 80 knygų.

B. Akuninas įtaria, kad valdžia prieš jį ėmėsi šmeižto kampanijos norėdama atitraukti visuomenės dėmesį nuo įkalinto Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno, pastarąsias dvi savaites niekas nežino, kur jis yra. „Tikrai norėčiau, kad pasaulio lyderiai pateiktų V. Putinui ultimatumą – parodykit mums gyvą A. Navalną. Tai labai svarbu“, – sakė jis.

Pasak B. Akunino, susidorojimas su juo ir D. Bykovu yra tik pradžia. Neseniai jis perspėjo iš šalies išvykusius rusus negrįžti ir parašė socialiniuose tinkluose, kad „naktis prieš aušrą bus dar tamsesnė“. Jis sakė, kad, kaip ir bet kurioje autoritarinėje sistemoje, V. Putino Rusija spirale risis žemyn, valdžia sieks visiškos interneto kontrolės ir įves išvykimo vizas. „Dar du žingsniai, ir Rusija taps visiškai totalitarine valstybe“, – sakė B. Akuninas.

„Bus dar baisiau“

Pasak B. Akunino, Vakarų lyderiai padarė „strateginę klaidą“, neteisingai suprasdami istorinę Rusijos imperinės valstybės raidos logiką, bet kuris kitas lyderis V. Putino vietoje būtų elgęsis lygiai taip pat. „Dešimt metų skyriau Rusijos valstybės istorijos rašymui, parašiau 10 tomų. Dabar daug geriau suprantu Rusijos valstybės architektūrą“, – sakė B. Akuninas.

Jis taip pat sakė, kad Vakarų valstybės irgi klysta, atstumdamos iš Rusijos pabėgusius prieš Kremlių nusistačiusius rusus. „Tragiška, kad pasaulis, kuriame jie tikisi rasti prieglobstį, nėra draugiškas. Todėl daug žmonių užsienyje atsidūrė labai sunkioje padėtyje. Dabar kai kurie grįžta atgal, nes jų niekam ir niekur nereikia. Man tai kelia siaubą, nes jie grįžta ten, kur bus dar baisiau“, – kalbėjo B. Akuninas.

Kremliui priešiški rusai yra geriausia viltis nuversti V. Putiną ir pakeisti Rusiją, kuri netrukus gali pavirsti „šiaurės Iranu“ arba „vakarų Kinija“, sakė B. Akuninas. „Manau, kad jau aišku, jog kariniu būdu nugalėti putinizmo nepavyks“, – sakė jis ir pridūrė, kad pokyčiai kils iš vidaus, o „šis režimas yra daug silpnesnis, nei atrodo“.

Jungtinės Karalystės pilietis B. Akuninas savo namais dabar vadina tris šalis – Didžiąją Britaniją, Prancūziją ir Ispaniją, kiekvienoje semiasi įkvėpimo. „Esu labai priklausomas nuo aplinkos, nuo vietos dvasios. Londone rašau negrožinę literatūrą. Rimtą literatūrą kuriu Šatobriano kepsnių žemėje, o pramoginę – saulėtoje Ispanijoje“, – sakė jis.

Būti rusų rašytoju šiais laikais nėra lengva, tačiau B. Akuninas neketina išsižadėti savo šaknų: „Mano gyvenime nėra nieko kito, išskyrus rusų kultūrą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.