S. Lavrovas: Rusija „pasirengusi“ nusiųsti daugiau grūdų pinigų stokojančiam Tunisui

Rusija pasirengusi tiekti Tunisui daugiau grūdų, ketvirtadienį lankydamasis lėšų stygiaus ir sausros kamuojamoje Šiaurės Afrikos šalyje pasakė Maskvos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

S. Lavrovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
S. Lavrovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
S. Lavrovas.<br>EPA-ELTA nuotr.
S. Lavrovas.<br>EPA-ELTA nuotr.
S. Lavrovas.<br>EPA-ELTA nuotr.
S. Lavrovas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 22, 2023, 12:12 AM

Šalies sostinėje susitikęs su Tuniso prezidentu Kaisu Saiedu, S. Lavrovas aiškino, kad grūdų derlius Rusijoje geras „jau trečius metus iš eilės“ ir kad Rusija yra pasirengusi padėti Tunisui.

„Esame suinteresuoti didinti mūsų tiekiamų grūdų kiekius“, – sakė S. Lavrovas, tačiau nei sąlygų, nei kainos nenurodė.

„Esame pasirengę tą padaryti.“

Per pastaruosius ketverius metus Tunisą kamavo sausros, dėl kurių smarkiai nukentėjo paskutinis grūdų derlius.

Ši Šiaurės Afrikos šalis importuoja beveik visą joje suvartojamų grūdų kiekį ir bent jau iki 2024 m. pavasario jai klaikiai reikia kviečių ir miežių.

Maskvai siekiant sustiprinti savo įtaką šiame žemyne, šią vasarą prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė, kad Rusija yra pasirengusi nemokamai pristatyti grūdų šešioms Afrikos šalims – Maliui, Burkina Faso, Centrinei Afrikos Respublikai, Eritrėjai, Zimbabvei ir Somaliui.

Dėl skolų, kurių suma siekia maždaug 80 proc. jo BVP, ir lėto ekonomikos augimo Tunisas neturi lėšų savo importui finansuoti.

Po susitikimo su Tuniso užsienio reikalų ministrų Nabilu Ammaru S. Lavrovas pasakė, kad „mes susitarėme plėsti bendradarbiavimą visose srityse“.

Vyriausiasis Rusijos diplomatas vardijo „perspektyvias sritis“, kuriose šalys galėtų bendradarbiauti, tarp kurių – žemės ūkis, energetika, branduolinė energija ir technologijos.

Paskutinį kartą Tunise lankęsis 2019 m. S. Lavrovas teigė, kad Maskva nesiekia pakeisti kitų Tuniso partnerių, turėdamas omenyje Jungtines Valstijas ir Europos Sąjungą – pagrindinę Tuniso prekybos partnerę ir pagalbos teikėją.

„Rusija niekada nesiekia kurti draugiškų santykių kitų šalių sąskaita“, – kalbėjo S. Lavrovas. „Deja, mūsų kolegos Vakaruose yra linkę draugų ieškoti, kad pasipriešintų kitiems.“

Tuniso prezidentūra išplatino pranešimą, kuriame pabrėžė „istorinius santykius, kurie sieja mūsų šalį su Rusija“.

Tunisas pageidauja „toliau stiprinti šiuos tvirtus draugystės ir vaisingo bendradarbiavimo ryšius“, – teigė prezidentūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.