Aiški Estijos pozicija: padės Kijevui dėl užsienyje gyvenančių ukrainiečių vyrų mobilizacijos

Estija yra pasirengusi padėti Ukrainai mobilizuoti jos pačios piliečius, jei abi šalys pasirašys atitinkamą susitarimą. Taip teigia vidaus reikalų ministras Lauri Läänemetsas, praneša „Ukrinform“, remdamasi „Postimees“.

 Ukrainos karys.<br>Ukrinform/SIPA/Scanpix nuotr.
 Ukrainos karys.<br>Ukrinform/SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2023, 11:55 AM

Pasak pareigūno, šiuo metu Estijoje gyvena apie 7 500 šaukiamojo amžiaus Ukrainos piliečių, tačiau daugelis jų yra atleisti nuo mobilizacijos. Pavyzdžiui, šaukimas į kariuomenę netaikomas piliečiams, kurie nuolat gyvena užsienyje, tačiau taikomas tiems, kurie atvyko į Estiją po 2022 metų vasario 24 dienos ir šiuo metu ten gyvena turėdami leidimą laikinai gyventi.

L. Läänemetsas pažymėjo, kad pagal tarptautinę teisę Ukraina negali mobilizuoti Estijoje gyvenančių ukrainiečių, nes tam reikalingas tarpvalstybinis susitarimas.

Pareigūnas teigia ketinantis oficialiai informuoti Ukrainos valdžios institucijas, kad jei jos ketina šaukti Ukrainos piliečius, gyvenančius Estijoje, pastaroji yra pasirengusi sudaryti atitinkamą susitarimą su Ukraina.

„Estija neliks nuošalyje. Mes mielai sudarysime tokį susitarimą ir padėsime Ukrainai. Maždaug žinome, kur Estijoje gyvena šie žmonės. Esame pasirengę padėti perkelti šiuos asmenis iš Estijos į Ukrainą, jei to reikės“, – pridūrė ministras.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas mano, kad Ukraina turėtų pašaukti daugiau karių, tačiau tai nereiškia, kad papildoma 450–500 tūkst. piliečių mobilizacija turėtų įvykti per mėnesį ar du.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: iniciatyvą balsuoti už dvigubą pilietybę VRK kaltina agitavimu