Teheranas konfiskavo iranietei J. M. Amini skirtą Sacharovo premiją

Irano saugumo pajėgos, žmogaus teisių organizacijos „Hengaw“ duomenimis, konfiskavo protestų ikonai Jinai Mahsa Amini skirtą Sacharovo premiją.

Teheranas konfiskavo iranietei J. M. Amini skirtą Sacharovo premiją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Teheranas konfiskavo iranietei J. M. Amini skirtą Sacharovo premiją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-24 11:58

Pasak Norvegijoje įsikūrusios organizacijos, J. M. Amini advokatas Mohammedas Salehas Nikbakhtas Europos Parlamento skiriamą apdovanojimą Irane norėjo perduoti jaunos kurdės šeimai. Po atvykimo jis esą buvo sulaikytas Teherano oro uoste ir apklaustas. Buvo paimtas jo pasas, mobilusis telefonas ir J. M. Amini skirtas apdovanojimas. Ši „Hengaw“ informacija kol kas oficialiai nepatvirtinta.

J. M. Amini ir laisvės judėjimas „Moteris, gyvybė, laisvė“ gruodžio viduryje buvo apdovanoti Sacharovo premija. Irano institucijos neleido mirusiosios šeimai atsiimti premijos. Šeimai buvo uždrausta išvykti iš Irano, nors ji ir turėjo galiojančią vizą, pareiškė šeimos advokatė.

M. Amini mirė 2022 metų rugsėjo 16 dieną, būdama 22 metų amžiaus, kai buvo laikoma Irano dorovės policijos areštinėje dėl tariamo griežto Islamo Respublikos moterų aprangos kodo pažeidimo. Merginos mirtis sukėlė didžiausius protestus Islamo Respublikoje per dešimtmečius.

Sacharovo premija jau 35 metus skiriama asmenybėms ar organizacijoms, kovojančioms už žmogaus teises ir nuomonės laisvę. Jos piniginė išraiška yra 50 000 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste