Jauna lietuvė miega Londono gatvėse: atskleidė, kaip neteko namų ir su kokiais žiaurumais tenka susidurti

Jauna moteris iš Lietuvos miega Rytų Londono gatvėse, jos buvusiam partneriui patekus į kalėjimą. 29-erių Rūta Rugintyė neišgalėjo viena susimokėti už būsto nuomą, todėl prieš tris mėnesius šeimininkas ją išmetė į gatvę, praneša Londono naujienų portalas „MyLondon“.

Benamiai Londone.<br>Capital Pictures/Scanpix aspciatyvi nuotr.
Benamiai Londone.<br>Capital Pictures/Scanpix aspciatyvi nuotr.
Benamiai Londone.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Benamiai Londone.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 26, 2023, 11:13 AM, atnaujinta Dec 26, 2023, 11:14 AM

Nuo to laiko R.Ruginytė liko Stratforde ir, sėdėdama prie geležinkelio stoties, yra priversta pasikliauti pinigų kartkartėmis paaukojančių londoniečių dosnumu. Moteris turi psichikos sveikatos problemų ir sako, kad nerimas dėl miegojimo gatvėje privertė ją galvoti apie savižudybę.

R.Ruginytė jaučiasi labai nesaugi būdama benamė po to, kai buvo užpulta ir iš jos buvo atimti pinigai ir pasas.

„Naktį čia labai pavojinga, – pasakojo ji portalui „MyLondon“. – Prieš kelias savaites buvau sumušta. Kažkoks vaikinas mane mušė tol, kol atidaviau jam savo rankinę. Iš pradžių priešinausi, bet po to, kai jis mane vis mušė, pagalvojau, kad nebeverta, todėl tiesiog leidau jam ją pasiimti. Kurį laiką negalėjau atsikelti. Dėl to man tapo sunkiau pasitikėti žmonėmis, nes mes tiesiog normaliai kalbėjomės, kai staiga tai įvyko.“

Iš Lietuvos kilusiai 29 metų merginai niekuo nepadėjo jos šeima, kuri taip pat gyvena Jungtinėje Karalystėje. Pirmąją naktį, kai buvo išstumta į gatvę, R.Ruginytė neturėjo tinkamo žieminio palto ir atšaulusį orą pasitiko tik su lengva striuke.

„Gyvenimas gatvėje atrodo kaip nesibaigiantis ratas, iš kurio negali ištrūkti. Man nuolat šalta, esu pavargusi ir sergu. Policija mane perkelia iš vietos, bet iš tikrųjų nėra kur eiti. Jei padarysiu ką nors blogo, gerai, suimkite mane, bet kur, po velnių, aš eisiu? Policija turėtų rūpintis žmonėmis, bet atrodo, kad daugelis jų benamių atžvilgiu yra šaltakraujiški“, – pasakojo ji.

Naujausioje „Shelter“ ataskaitoje nurodoma, kad Londono Niuhamo rajone yra daugiausia benamių Anglijoje. Šokiruojantis rodiklis – vienas iš 20 rajono gyventojų neturi nuolatinio būsto.

Šie duomenys apima ne tik benamius, kurie nuolatos miega gatvėje, nes daug benamių kartkartėmis prisiglaudžia „Travelodge“ viešbučių kambariuose, nakvynės ir maitinimo įstaigose ir mažyčiuose butuose. Dėl sparčiai augančių nuomos kainų ir vis didėjančių pragyvenimo išlaidų benamių skaičius Londone išaugo 11 proc.

Prieglaudos organizacijos „Shelter“ vadovė Polly Neate apibūdino situaciją kaip „nekontroliuojamą“, nes šiuo metu Londone benamiais yra apie 167 tūkst. žmonių.

„Kol vyriausybė rimtai priims šią nepaprastąją padėtį, mūsų tarnybos darys viską, ką gali, kad šią žiemą padėtų žmonėms išsaugoti arba rasti saugius namus, – sakė ji. – Tik su visuomenės parama galėsime toliau teikti gyvybiškai svarbius patarimus ir paramą bei kovoti už sprendimus, kurių žmonės nori ir kurių jiems reikia, kad benamystė būtų panaikinta.“

Parengta pagal „MyLondon“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.