Ukrainos kariuomenė parodė, kas liko iš susprogdinto Rusijos desantinio laivo „Novočerkaskas“ Atskleidė daugiau detalių

Ukrainos Pietų gynybos pajėgos pasidalino Rusijos desantinio laivo „Novočerkaskas“ liekanų nuotrauka, ji paskelbta „Telegram“ kanale, pranešė „Ukrinform“.

Ukrainos Pietų gynybos pajėgos pasidalino Rusijos desantinio laivo „Novočerkaskas“ liekanų nuotrauka.<br>Ukrainos Pietų gynybos pajėgų nuotr.
Ukrainos Pietų gynybos pajėgos pasidalino Rusijos desantinio laivo „Novočerkaskas“ liekanų nuotrauka.<br>Ukrainos Pietų gynybos pajėgų nuotr.
Sprogimas Feodosijoje.<br>Stop kadras.
Sprogimas Feodosijoje.<br>Stop kadras.
Sprogimas Feodosijoje.<br>Stop kadrai, lrytas.lt koliažas.
Sprogimas Feodosijoje.<br>Stop kadrai, lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 26, 2023, 2:59 PM, atnaujinta Dec 26, 2023, 3:21 PM

„Nereikšminga“ žala dideliam desantiniam laivui „Novočerkaskas“... Tiksliau, nereikšmingos jo liekanos“, – sakoma pranešime.

Anksčiau pranešta, kad anksti rytą Ukrainos paleistos sparnuotosios raketos laikinai okupuoto Krymo Feodosijos rajone susprogdino Rusijos desantinį laivą „Novočerkaskas“.

Rusijos gynybos ministerija patvirtino, kad Rusijos desantinis laivas „Novočerkaskas“, prisišvartavęs Feodosijoje okupuotame Kryme, buvo „apgadintas“ per Ukrainos raketų smūgį ankstyvą gruodžio 26 d. rytą, sakoma pareiškime, apie kurį pranešė Rusijos valstybinė žiniasklaida TASS.

Ukrainos karinių oro pajėgų vadas Mykola Oleščukas paskelbė, kad gruodžio 26 d. laivui buvo smogta anksčiau, tačiau leido suprasti, kad jis buvo sunaikintas, o ne apgadintas, ir tai, atrodo, patvirtina vaizdo įrašai iš įvykio vietos.

„O Rusijos laivynas vis mažėja ir mažėja, – sakė jis. – Šį kartą didelis desantinis laivas „Novočerkaskas“... Ačiū karinių oro pajėgų lakūnams ir visiems dalyvavusiems!“

M.Oleščukas taip pat pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame užfiksuotas didelis sprogimas, spėjama, kad jis susijęs su smūgiu į „Novočerkaskas“.

Apie 3 val. vietos laiku Krymo „Telegram“ kanalais buvo pranešta apie sprogimus Feodosijos rajone Krymo rytuose. „Telegram“ kanalai teigė, kad esą susprogdintas laivas su Irano amunicija, o uoste kilo gaisras.

Pasak su Rusija susijusios žiniasklaidos, gyventojai pranešė girdėję garsius sprogimus ir matę dūmų pliūpsnius, o eismas Krymo tiltu buvo užblokuotas.

Rusijos okupacinės valdžios Kryme vadovas Sergejus Aksionovas sakė, kad per išpuolį vienas žmogus žuvo, o dar du buvo sužeisti. Taip pat apgadinti keli netoliese esantys pastatai. Rusijos žiniasklaida pranešė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas buvo informuotas apie „žalą“ laivui.

Laivas „Novočerkaskas“ yra vidutinio dydžio laivas, kurio ilgis – beveik 113 metrų, skirtas desantams ir galintis gabenti šarvuotąsias transporto priemones, rašoma JAV karinėje informacinėje suvestinėje, kurią cituoja CNN. Jame yra 87 narių įgula ir gali tilpti beveik 240 žmonių.

Ukrainos generalinis štabas teigė, kad laivas anksčiau buvo apgadintas per 2022 m. kovo mėn. smūgį netoli Ukrainos uostamiesčio Berdiansko.

Nuo visavertės invazijos pradžios Ukraina ne kartą smogė Rusijos Juodosios jūros laivynui, įskaitant flagmano kreiserio „Moskva“ nuskandinimą 2022 m. balandžio mėn. ir triuškinančią raketų ataką prieš laivyno štabą okupuotame Kryme, per kurią, kaip pranešama, žuvo daugiau kaip 30 karininkų.

Jungtinės Karalystės ginkluotųjų pajėgų ministras Jamesas Heappey spalio mėn. pareiškė, kad sėkmingos Ukrainos atakos lėmė „funkcinį Rusijos karinio jūrų laivyno pralaimėjimą“ Juodojoje jūroje.

Spalį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis prognozavo, kad Ukraina netrukus visiškai kontroliuos okupuoto Krymo ugnį, remdamasis plačiai paplitusiu Rusijos priešlėktuvinės gynybos gedimu pusiasalyje.

Jis taip pat pažymėjo, kad Rusijos Juodosios jūros laivynas patyrė tokių didelių nuostolių, kad Abchazijoje, Rusijos okupuotame Sakartvelo regione, esančiame prie Juodosios jūros, planuojama atidaryti naują karinio jūrų laivyno bazę, siekiant perkelti laivus „kuo toliau nuo Ukrainos raketų ir jūrinių dronų“.

Pranešime, patvirtinančiame laivo „Novočerkaskas“ apgadinimą, Rusijos gynybos ministerija taip pat teigė, kad du Ukrainos naikintuvai SU-24 buvo numušti už 125 km į šiaurės rytus nuo Nikolajevo. Šiam teiginiui pagrįsti nebuvo pateikta jokių įrodymų.

Paneigė Rusijos teiginį apie sunaikintus lėktuvus

Rusijos gynybos ministerijos paskelbti pareiškimai apie neva sunaikintus du Feodosiją puolusius Ukrainos taktinius bombonešius Su-24 yra melagingi, pareiškė Ukrainos oro pajėgų atstovas spaudai Jurijus Ihnatas interviu „Laisvosios Europos radijui/Laisvės radijui“, pranešė „Ukrinform“.

J. Ihnatas pareiškė nepatvirtinąs, jog Rusija numušė du Feodosiją puolusius Ukrainos karo lėktuvus.

„Pagal tai, ką skelbia, jie kasdien „sunaikina“ po penkis mūsų lėktuvus. Taigi nereikia tikėti ir šiuo pranešimu. Su-24M priklauso mūsų taktinės aviacijos brigadai ir bazuojasi Starokostiantynive. Akivaizdu, kad dabar aviacija nelieka ant žemės. Lėktuvai dislokuojami operatyviniuose aerodromuose ir skrenda į kovines užduotis. Žinoma, Rusija stengsis įpiršti auditorijai mintį, kad numuša kai kuriuos lėktuvus. Remiantis jų pranešimais, jie sunaikina daugybę lėktuvų. Šias suklastotas naujienas skelbia ne kokie nors žiniasklaidos leidiniai ar „Telegram“ kanalai, o jų oficialūs ruporai. Jei tikėsime tais pranešimais, jie kiekvieną mėnesį sunaikina visą mūsų laivyną. Dabar jie jau „naikina“ F-16. Štai kodėl neturėtumėte tikėti Rusijos pareiškimais apie numuštus mūsų lėktuvus“, – sakė J. Ihnatas.

Atsakydamas į klausimą, ar Feodosijoje sunaikintas didelis desantinis laivas „Novočerkaskas“ galėjo būti naudojamas ginklams gabenti, oro pajėgų atstovas pabrėžė, kad „sprogimo negalėjo sukelti kokia nors nereikšminga detonacija“. „Tai buvo amunicijos detonacija, didelis desantinis laivas naudojamas ir įrangai, ir ginklams, ir kariuomenei vežti. Jie todėl ir vadinami desantiniais laivais, nes greitai pakraunami ir greitai nuplaukia nuo vienos pakrantės į kitą. Šis laivas galėjo būti naudojamas kroviniams gabenti į okupuotų teritorijų uostus, įskaitant Zaporižios sektorių. Jis taip pat galėjo vežti į Feodosiją ar kitus uostus sprogmenis, įskaitant dronus kamikadzes „Shahed“. Priešas visą laiką leidžia šahedus, todėl didelės jų partijos, tikėkimės, sunaikinimas gali suteikti mums savotišką carte blanche“, – sakė J. Ihnatas.

Jis taip pat pranešė, kad į laivą „Novočerkaskas“ smogta sparnuotosiomis raketomis. „Dabar žurnalistai klaus, ar jos buvo vietos gamybos, ar suteiktos partnerių. Kiekvienas gamintojas nori pamatyti savo darbo vaisius, nes tai būtų jo gaminio reklama. Mes turime raketas „Storm Shadow“, naudojame raketas „Scalp“, jas tiekia partnerės. Žinoma, norėtume gauti didesnio nuotolio Vokietijos sparnuotąsias raketas „Taurus“, – sakė J. Ihnatas.

V. Zelenskis padėkojo oro pajėgoms

Ukrainos prezidentas V.Zelenskis antradienį padėkojo Ukrainos oro pajėgoms už smūgį į Rusijos karo laivą, paskelbęs socialinėje žiniasklaidoje pajuokiantį įrašą, leidžiantį suprasti, kad laivas buvo paskandintas.

„Esu dėkingas mūsų karinėms oro pajėgoms už įspūdingą Rusijos povandeninio Juodosios jūros laivyno papildymą dar vienu laivu. Ukrainoje okupantai neturės nė vienos ramios vietos“, – parašė jis.

Ukrainos oro pajėgos pranešė, kad apie 3 val. taktinė aviacija paleido sparnuotąsias raketas į Rusijos desantinį laivą „Novočerkaskas“ Feodosijos rajone. Anksčiau Rusija naudojo „Novočerkaską“ per karinę intervenciją į Siriją.

Didžiosios Britanijos gynybos ministras Grantas Shappsas socialiniame tinkle parašė, kad „šis naujausias (Rusijos prezidento Vladimiro) Putino karinio jūrų laivyno sunaikinimas rodo, jog tie, kurie mano, kad karas Ukrainoje atsidūrė aklavietėje, klysta!“. „Rusijos dominavimui Juodojoje jūroje mestas iššūkis“, – pridūrė jis.

Prieš tai rugsėjį Ukraina smogė Juodosios jūros laivyno būstinei Sevastopolyje ir privertė Maskvą perkelti karo laivus į labiau į rytus nutolusius uostus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.