Rusija vėl atidarė 1992 m. uždarytą ambasadą Burkina Fase

Ketvirtadienį Rusija vėl atidarė savo ambasadą Burkina Fase po beveik 32 metų pertraukos, šiai Vakarų Afrikos valstybei nutraukus santykius su buvusia kolonijine valdytoja Prancūzija.

Rusija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-28 23:13

Šalies užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad „šį ketvirtadienį Rusija vėl oficialiai atnaujino savo ambasados darbą Uagadugu“. Rusijos ambasadorius Dramblio Kaulo Krante Aleksejus Saltykovas sakė vadovausiantis misijai Burkina Fase, kol bus paskirtas naujas ambasadorius. Jis apibūdino Burkina Fasą kaip „seną partnerę, su kuria mus sieja tvirti ir draugiški ryšiai“, ir sakė, jog nepaisant to, „kad fiziškai mūsų čia nebuvo, dvišalis bendradarbiavimas politinėje ir ekonominėje srityse niekada nenutrūko“.

Rusijos užsienio reikalų ministerija teigė, kad ambasados atidarymas „padidins koordinavimą užsienio politikos srityje“ ir sustiprins abiejų šalių „draugystę“.

Pernai Burkina Fase buvo įvykdyti du kariniai perversmai, abu iš dalies paskatino nepasitenkinimas, kad nepavyko numalšinti džihadistų sukilimo. 2022 m. rugsėjį valdžią perėmusi chunta atsiribojo nuo istorinės partnerės Prancūzijos ir suartėjo su Rusija. Maskva pažadėjo nemokamai pristatyti grūdus Afrikos šaliai, vienai skurdžiausių pasaulyje.

Rusija dėl invazijos į Ukrainą tampa vis labiau izoliuota, pastaraisiais mėnesiais ji tarėsi dėl glaudesnio karinio bendradarbiavimo su Burkina Fasu. Spalį Burkina Fasas pasirašė susitarimą su Rusija dėl atominės elektrinės statybos, kad padidintų elektros energijos tiekimą Sahelio šaliai, kurioje prieigą prie elektros turi mažiau nei ketvirtadalis gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.