Belgrade prieš rinkimų rezultatus protestuojantys studentai pradėjo 24 valandų blokadą

Dešimtys serbų studentų penktadienį susirinko Belgrado centre ir užblokavo pagrindinę sostinės sankryžą, protestuodami prieš įtariamą sukčiavimą per rinkimus.

Belgrade prieš rinkimų rezultatus protestuojantys studentai pradėjo 24 valandų blokadą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Belgrade prieš rinkimų rezultatus protestuojantys studentai pradėjo 24 valandų blokadą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2023, 4:04 PM, atnaujinta Dec 29, 2023, 4:05 PM

Tai pirmoji parą truksianti blokada po gruodžio 17 d. vykusių parlamento ir vietos rinkimų, po kurių prezidento Aleksandaro Vučičiaus partija pareiškė laimėjusi įspūdingą pergalę. Tačiau opozicinės grupės ginčija rezultatus.

Pagrindinė opozicinė koalicija „Serbija prieš smurtą“ teigia, kad etninių serbų rinkėjams iš kaimyninės Bosnijos buvo leista neteisėtai balsuoti sostinėje. Tarptautiniai stebėtojai taip pat pranešė apie pažeidimus, susirūpinimą dėl rinkimų proceso pareiškė kelios Vakarų valstybės.

Studentų judėjimas „Borba“ („Kova“) ragina anuliuoti rinkimų rezultatus ir surengti naujus balsavimus. „Kas pavogė rinkimus?“, – klausė aktyvistas Ivanas Bijeličius protestuojančių studentų, šie atsakė skanduodami: „Vagys, vagys!“.

Studentai ir prie jų prisidėję jaunuoliai statė palapines ir kūrė improvizuotą stovyklą, kiti susėdo sankryžoje prie vyriausybinių pastatų. Studentai planuoja baigti blokadą šeštadienio vidurdienį ir vėliau tą dieną prisidėti kitos demonstracijos, vadovaujamos grupės intelektualų, menininkų ir įžymybių.

Per parlamento rinkimus A. Vučičiaus dešinioji Serbijos pažangos partija (SNS) gavo maždaug 46 proc. balsų, o pirmaujanti opozicinė koalicija – 23,5 proc., rodo oficialūs rezultatai. Po rinkimų protestuotojai spontaniškai statė kelių užtvaras Belgrade. Protestai pasiekė kulminaciją sekmadienio vakarą, kai demonstrantai mėgino šturmuoti Belgrado miesto rotušę, policija juos atstūmė pipiriniu purškalu. Buvo sulaikyta daugiau nei 30 demonstracijos dalyvių, vėliavų stiebais, akmenimis ir kiaušiniais daužiusių sostinės administracinio pastato langus ir mėginusių įsiveržti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.