Bangladeše kalėti nuteistas Nobelio taikos premijos laureatas

Nobelio taikos premijos laureatas iš Bangladešo Muhammadas Yunusas ir dar trys asmenys pirmadienį buvo nuteisti kalėti po šešis mėnesius už darbo teisės pažeidimus pelno nesiekiančioje įmonėje „Grameen Telecom Limited“. Jo šalininkai tvirtina, kad byla yra politiškai motyvuota.

Muhammadas Yunusas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Muhammadas Yunusas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Muhammadas Yunusas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Muhammadas Yunusas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Muhammadas Yunusas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Muhammadas Yunusas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2024-01-01 15:34, atnaujinta 2024-01-01 15:35

Dakos trečiojo darbo teismo teisėja Sheikh Marina Sultana taip pat skyrė kiekvienam iš keturių bendrovės vadovų po 5 000 takų (45 JAV dolerių) siekiančią piniginę baudą.

Jie buvo pripažinti kaltais dėl to, kad nepatvirtino darbuotojų pasibaigus bandomajam laikotarpiui, negavo valdžios institucijų patvirtintų darbo grafikų ir nepateikė darbuotojams metinių ir pusmečio ataskaitų apie įplaukas.

Pagal kitą kaltinamąjį epizodą teismas skyrė po 25 000 takų baudą. Pasak teismo, nesumokėjus šių sumų, gresia laisvės atėmimas atitinkamai 10 ir 15 dienų.

„Grameen Telecom“ valdybos pirmininkas M. Yunusas, generalinis direktorius Ashrafulas Hasanas, direktoriai Nurjahanas Begumas ir Mohammadas Shahjahanas sprendimą išklausė teismo salėje.

Teismas leido M. Yunusui ir kitiems jo bendrovės vadovams skyrė užstatą 30 dienų laikotarpiui, per kurį jie gal pateikti apeliacinį skundą aukštesnės instancijos teismui.

Gynybos advokatas Abdullah al Mamunas pavadino nuosprendį ydingu ir pažadėjo jį apskųsti.

83-ejų M. Yunusas 2006 metais gavo Nobelio taikos premiją už darbą skatinant ekonominį vystymąsi.

Jis įvertintas už tai, kad padėjo išnaikinti didžiulį skurdą Bangladeše, siūlydamas mikropaskolas dešimtims milijonų kaimo moterų per „Grameen“ banką, kurį jis įkūrė devintajame dešimtmetyje.

M. Yunusas sulaukė kritikos iš ministrės pirmininkės Sheikh Hasina’os, kuri apkaltino jį „čiulpiant vargšų kraują“.

Jam buvo iškeltos 175 atskiros baudžiamosios ir darbo santykių bylos, susijusios su Bangladeše jo įsteigtomis socialinio verslo įmonėmis, kurių tikslas – kurti darbo vietas ir teikti paslaugas neturtingiesiems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?