Taivano prezidentė ragina Kiniją taikiai sugyventi

Taivano prezidentė Tsai Ing-wen paragino Kiniją taikiai sugyventi. „Tikimės, kad abi pusės kiek įmanoma greičiau atnaujins sveiką ir reguliarų dialogą“, – pareiškė ji pirmadienį savo naujametinėje kalboje. Taivanas esą nori rasti būdą, kaip ilgainiui abi pusės galėtų sugyventi pagal principą „taika, lygybė, demokratija ir dialogas“. „Vienintelis Taivano pasirinkimas ateityje yra išlaikyti demokratiją ir išsaugoti taiką“, – pažymėjo prezidentė.

Taivano prezidentė Tsai Ing-wen.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Taivano prezidentė Tsai Ing-wen.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-01 22:21

Taip ji reagavo į Kinijos vadovo Xi Jinpingo naujametinę kalbą. Šis sekmadienį pareiškė: „Kinija tikrai bus suvienyta“.

Pekino ir Taipėjaus santykiai yra labai įtempti. Kinija demokratiškai valdomą 23 mln. gyventojų turinčią salą laiko savo teritorijos dalimi ir jau yra pagrasinusi invazija. Pekinas valdančiąją Demokratinės pažangos partiją (DPP) vadina separatistine. Kai Tsai Ing-wen su šia partija 2016 m. atėjo į valdžią, Kinija nutraukė ryšius su Taivano vyriausybe.

Sausio 13 d. Taivane vyks prezidento ir parlamento rinkimai. Tsai Ing-wen po dviejų kadencijų perrinkimo nesieks. Rinkimų baigtis gali būti labai svarbi tolesniems santykiams su Kinija, nes rinkimuose dalyvauja ir partijos, kurios nėra tokios kritiškos Pekino atžvilgiu.

Galimas karas tarp Kinijos ir Taivano, kurio vis būgštaujama, anot kai kurių ekspertų, 2024 m. neturėtų kilti. JAV remiamas Taivanas 2024 m. gynybai ketina skirti rekordinę sumą – 17,74 mlrd. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: komendantinių pratybų užkulisiai