Europolas: kokaino kontrabanda į Europą toliau augs

Kokaino kontrabanda į Europą, anot Europolo, toliau didės. Auganti gamyba Pietų Amerikoje ateinančius dvejus metus augins ir kontrabandą, Hagoje sakė Europolo vadovė Catherine De Bolle. „Negalima to visiškai sustabdyti, nes paklausa yra per didelė“, – pridūrė ji.

Konfiskuotos kokaino siuntos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Konfiskuotos kokaino siuntos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 2, 2024, 4:25 PM, atnaujinta Jan 2, 2024, 4:26 PM

Kartu Europolas, kurio būstinė įsikūrusi Hagoje, pabrėžia didėjančius tyrėjų laimėjimus kovoje su tarptautine narkotikų prekyba. Pernai konfiskuota daugiau kaip 300 tonų kokaino. Europolas dar niekada neturėjo tokios geros informacijos apie narkotikų kontrabandos organizavimą, kalbėjo C. De Bolle. Tai esą pasakytina ir apie tarptautinius realizacijos kelius, ir apie pardavimą vietoje.

Didžioji dalis kokaino iš Pietų Amerikos į Europą gabenama jūros keliu ir pirmiausiai per Antverpeno ir Roterdamo uostus patenka į ES. Muitininkai vis dažniau didelius kiekius kvaišalų randa paslėptus konteineriuose. Roterdame, pavyzdžiui, jie rugpjūtį konfiskavo 8 000 km kokaino, paslėpto konteineryje su bananais. Tai buvo didžiausias vienu metu rastas kiekis.

Europolo teigimu, konfiskuotos siuntos tikriausiai yra tik mažytė kontrabanda gabenamo kokaino dalis. „Tačiau gaujoms pradeda skaudėti“, – sakė C. De Bolle. Vis dažniau jos mėgina susigrąžinti pagrobtą kokainą. Dabar esą prie krovinių net pritvirtinama sekimo įrangą, kad būtų galima tiksliai juos sekti.

Tyrėjams pavyko pasiekti laimėjimų, kai jie „nulaužė“ gaujų skaitmeninio ryšio kanalus. „Tai leido mums sėdėti su nusikaltėliais prie vieno stalo, o jie jautėsi visiškai saugūs“, – aiškino C. De Bolle.

Nusikalstami tinklai, anot jos, dabar palaiko ryšį daug atsargiau, o pirmiausiai – daugybe mažų kanalų. Jie taip pat ieško naujų transporto kelių, o Europoje įrengia laboratorijas, kuriose iš pagrindinių medžiagų gaminamas kokainas.

Europolas spėja, kad vien Europoje kokaino prekybos apimtys viršija 5,7 mlrd. eurų per metus.

„Gaujos sukaupė didžiulius turtus“, – sakė C. De Bolle. Jos investuoja lėšas ir į legalią ekonomiką, spekuliuoja akcijų biržose, perka nekilnojamą turtą ar kriptovaliutas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.