Artėjant rinkimams, Taivanas pastebėjo 4 Kinijos balionus

Taivano gynybos ministerija trečiadienį pranešė, kad keturi Kinijos oro balionai kirto Taivaną ir Kiniją skiriančią vidurio liniją, trys jų skrido tiesiai virš salos.

Artėjant rinkimams, Taivanas pastebėjo 4 Kinijos balionus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Artėjant rinkimams, Taivanas pastebėjo 4 Kinijos balionus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 3, 2024, 7:24 AM

Ministerijos išplatintame grafiniame vaizde parodyti trys balionai, skriejantys į šiaurės rytus virš Taivano, jie pasirodpė „į pietvakarius nuo Čing Čuan Kango“, kur vakariniame Taičungo mieste įsikūrusi karinė oro bazė. Mažiausias išmatuotas skrydžio aukštis buvo 3 658 metrai.

Balionai pastebėti likus mažiau nei dviem savaitėms iki svarbių rinkimų, antrą dieną iš eilės. Ministerija apie juos praneša nuo gruodžio, viešai paskelbta apie šešis tokius incidentus. Trečiadienį ji nurodė, kad „atidžiai stebi ir imsis atitinkamų priemonių“ atsižvelgdama į „taikinių pobūdį, aukštį ir galimą pavojų“.

Pasak ekspertų, artėja prezidento rinkimai, balionais siekiama įbauginti savarankiškai valdomą salą, vykdomas psichologinis karas, Kinija nori paveikti daugiau „Pekiną remiančių balsų“.

Pekinas laiko Taivaną savo teritorija ir pastaraisiais metais padidino karinį ir politinį spaudimą prezidentės Tsai Ing-wen vyriausybei. Kinija siunčia prie salos karo lėktuvus ir karinių jūrų pajėgų laivus, pasak ekspertų, tai – „pilkosios zonos“ taktika, kuria siekiama įbauginti Taivano kariuomenę. Pekinas taip pat atsisakė bendrauti su Tsai Ing-wen, nepripažįstančia Kinijos pretenzijų į Taivaną. Jos pavaduotojas Lai Ching-te yra kandidatas per sausio 13 d. vyksiančius rinkimus, Pekinas jį vadina „bėdas keliančiu separatistu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.