JT ekspertai kritikuoja JAV planus pirmą kartą įvykdyti egzekuciją naudojant azotą

Jungtinių Tautų (JT) žmogaus teisių ekspertai pareiškė susirūpinimą dėl JAV planų pirmą kartą šalyje įvykdyti mirties bausmę naudojant azotą. „Nerimaujame, kad azoto hipoksija sukels skausmingą ir žeminančią mirtį“, – Ženevoje pareiškė keturi nepriklausomi JT ekspertai. Be to, jie teigė manantys, kad „eksperimentinė egzekucija uždusinant dujomis tikriausiai pažeistų kankinimų ir kitų žiaurių, nežmoniškų ar žeminančių bausmių draudimą“.

Jungtinės Tautos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jungtinės Tautos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-03 21:13

Egzekucijos vykdymo taikant hipoksiją metu mirtį sukelia deguonies trūkumas. Tai bus „pirmasis bandymas“ panaudoti tokį mirties bausmės vykdymo būdą, teigė keturi JT Žmogaus teisių tarybos Ženevoje paskirti kankinimų ir savavališkų egzekucijų ekspertai.

Jų duomenimis, JAV Alabamos valstija planuoja sausio 25 d. taip įvykdyti mirtis bausmę Kennethui Smithui. Planuojama, kad jis per kaukę įkvėps gryno azoto, rašo JAV žiniasklaida. Žudikui mirties bausmė panaudojant nuodų injekciją turėjo būti įvykdyta jau 2022 m. lapkritį, tačiau egzekucija paskutinę minutę buvo atšaukta.

K. Smithas dėl užsakomosios Elizabeth Sennett žmogžudystės 1988 m. buvo nuteistas mirties bausme. Žmonos nužudymą užsakė jos vyras.

JT ekspertai pareiškė susirūpinimą dėl „sunkių kančių, kurias gali sukelti egzekucija įkvepiant azoto“. Kad taip nebus, mokslinių įrodymų esą nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.