Kinija paskelbė, kad jos kariuomenė „reguliariai“ patruliuos ginčijamos Pietų Kinijos jūros vandenis

Kinija trečiadienį paskelbė, kad po pastaruoju metu įvykusių šalių susidūrimų ginčijamuose vandenyse jos kariuomenė „reguliariai“ patruliuos Pietų Kinijos jūrą.

Pietų Kinijos jūra.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Pietų Kinijos jūra.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 3, 2024, 9:09 PM

Liaudies išlaisvinimo kariuomenės pietinio teatro vadavietė pranešė, kad ji „organizavo karinio jūrų laivyno ir oro pajėgas, kad jos vykdytų reguliarų patruliavimą“ jūroje nuo sausio 3 iki 4 d.

Pranešime nenurodyta, nei kur tiksliai vyks patruliavimas, nei kokie jo tikslai.

Pekinas yra pareiškęs pretenzijas į beveik visą Pietų Kinijos jūros teritoriją ir moja ranka į tarptautinio tribunolo sprendimą, kad jo pretenzijos jokio teisinio pagrindo neturi.

Šiame vandens kelyje, kuriame vyksta intensyvi laivyba, jis yra dislokavęs laivų ir įrengęs dirbtinių salų, kurioje taip pat dislokuotos kinų pajėgos šalies pretenzijoms įtvirtinti.

„Kariai šiame teatre visuomet yra pasirengę ryžtingai apginti nacionalinį suverenumą, saugumą ir jūrines teises ir interesus“, – teigiama pranešime.

„Jiems yra gerai žinoma apie bet kokius karinius veiksmus, kuriais siekiama sutrikdyti padėtį Pietų Kinijos jūroje bei sukurti joje konflikto židinių.“

Įtampa tarp Kinijos ir Filipinų pastarosiomis savaitėmis išaugo, abejų šalių laivams susidūrus ginčijamose vandenyse.

Pekinas pažėrė kaltinimų dėl agresyvios Filipinų politikos ir perspėjo Manilą „racionaliai rinktis“, kaip reaguoti į incidentus.

Filipinų prezidentas Ferdinandas Marcosas prisiekė nepasiduoti „prievartai“, nors Kinijos pavadinimo konkrečiai neminėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.