D. Tuskas įspėja dėl naujo karo: Europa labai atsilieka, o Rusija – beveik pasiruošusi

Per ateinančius kelerius metus Rusija gali pulti Europos šalis. Tokį pareiškimą paskelbė Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas.

 Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Rusijos kareiviai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos kareiviai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 4, 2024, 7:33 AM, atnaujinta Jan 4, 2024, 7:54 AM

„Niekas negali abejoti, kad strateginiu požiūriu Europa yra Rusijos agresijos objektas, ir tai įvyks tada, kai taps akivaizdus Rusijos pranašumas karinių pajėgumų srityje“, – jį cituoja „Rzeczpospolita“.

Pasak Lenkijos premjero, jis kartu su užsienio reikalų ministru Radoslawu Sikorskiu parengė kreipimąsi į NATO. Taip yra dėl Rusijos teroristinio išpuolio Ukrainoje gruodžio 29 dieną, kai viena iš Rusijos raketų įskrido į Lenkijos teritoriją.

„Kartu su užsienio reikalų ministru Radoslawu Sikorskiu parengėme tokią iniciatyvą, raginimą atsižvelgti į Europos ginklų pramonės poreikius. Ne tik dėl galimos greitos paramos Ukrainai. Maža to, kad beveik visa Rusijos ekonomika perėjo prie karo laikų perginklavimo sistemos, ir, žinoma, Europa čia labai atsilieka. Norėsime sutelkti ir panaudoti visas turimas diplomatines priemones ir įtikinėjimą, kad visa ES suprastų, kad be radikalių veiksmų, sustiprintos karinės priemonės, būsime toli nuošalyje, o tai reiškia vieną dalyką: per ateinančius kelerius metus Europa bus tiesiogiai užpulta Rusijos“, – pabrėžė D. Tuskas.

Europa kaip visuma turi būti kariniu požiūriu stipresnė už Rusiją, tai vienintelis būdas užtikrinti Lenkijos sienų saugumą, per spaudos konferenciją pareiškė Lenkijos premjeras.

Jis informavo, kad per artimiausią Saugumo komiteto prie Ministrų Tarybos posėdį bus sprendžiama, kaip „padidinti mūsų sienų saugumą, ypač turint omenyje oro apsaugą“. Tarp aktualių klausimų – „rytinio flango stiprinimas dalyvaujant mūsų sąjungininkams“, pažymėjo Lenkijos vyriausybės vadovas.

„Niekas negali abejoti, kad, žvelgiant iš strateginės perspektyvos, Europa yra Rusijos agresijos taikinys, ir ji įvyks tada, kai Rusijos karinė persvara bus akivaizdi“, – sakė Lenkijos vyriausybės vadovas.

Todėl, D. Tusko nuomone, „Europa kaip visuma turi būti stipresnė už Rusiją kariniu požiūriu, ir tai yra vienintelis būdas užtikrinti Europos ir Lenkijos sienų saugumą“.

Trečiadienį Lenkijos URM vadovas R. Sikorskis pareiškė, jog „mes turime atsakyti į pastarąją ataką prieš Ukrainą Putinui suprantama kalba: griežtindami sankcijas, kad jis negalėtų gaminti naujų ginklų iš kontrabandinių komponentų, ir perduodami Kyjivui didelio nuotolio raketas, kurios leis sunaikinti paleidimo įrenginius ir vadavietes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.