Įpykę ūkininkai kelte užblokavo Vokietijos ministrą

Vokietijos ekonomikos ministras Robertas Habeckas penktadienį pareiškė susirūpinimą dėl incidento, kai užspeistas ūkininkų negalėjo išlipti iš kelto šalies šiaurėje. Ūkininkus pykdo vyriausybės planai sumažinti mokesčių lengvatas žemės ūkio sektoriui.

Įpykę ūkininkai kelte užblokavo Vokietijos ministrą.<br>dpa/Scanpix nuotr.
Įpykę ūkininkai kelte užblokavo Vokietijos ministrą.<br>dpa/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2024, 1:16 PM

Maždaug 30 protestuotojų ketvirtadienį neleido po žiemos atostogų iš salos Šiaurės jūroje grįžtančiam R. Habeckui išlipti iš laivo. Derybomis nutraukti ūkininkų blokados nepavyko, tad R. Habeckas nusprendė likti kelte ir grįžti į salą. Kai tvarka buvo atkurta, penktadienį apie 1.50 val. vietos (2.50 val. Lietuvos) laiku R. Habeckas grįžo į žemyną, pranešė policija.

Iš viso apie 100 ūkininkų traktoriais atvyko į uostą, policija panaudojo pipirinius purškiklius miniai išvaikyti. „Apgailestauju, kad nepavyko užmegzti derybų su ūkininkais“, – sakoma R. Habecko pranešime. „Mane neramina (...) šalyje įsigalinti tokia įaudrinta nuotaika“, – pridūrė ministras.

Incidentą, kaip „gėdingą ir prieštaraujantį demokratinio sambūvio taisyklėms“, pasmerkė kanclerio Olafo Scholzo atstovas Steffenas Hebestreitas. „Tokio pobūdžio blokados yra nepriimtinos“, – pareiškė Vokietijos ūkininkų asociacijos (DBV) vadovas Joachimas Rukwiedas.

Ūkininkai sukilo prieš vyriausybės planus šiemet atšaukti mokesčių lengvatas žemės ūkio sektoriui. Tūkstančiai žmonių gruodį vyko į Berlyną protestuoti prieš šį sprendimą, traktoriais blokavo kelius ir išvertė gatvėse mėšlą.

Nepasitenkinimas paskatino vyriausybę iš dalies atsisakyti ketvirtadienį planuotų subsidijų mažinimo. Vyriausybė pranešė, kad transporto priemonių mokesčio nuolaida žemės ūkiui išliks, o subsidija dyzelinui bus panaikinta ne iš karto, o per kelerius metus. Tačiau sprendimas netenkina žemės ūkio sektoriaus darbuotojų, raginančių vyriausybę visiškai atsisakyti tokių planų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.