Po savižudžių sprogdintojų išpuolių Irane įvykdyti pirmieji suėmimai

Irano vidaus reikalų ministras Ahmadas Wahidi pranešė, kad dėl prieš dvi dienas Irane įvykdytų savižudžių sprogdinimų, per kuriuos žuvo daugiau kaip 80 žmonių, buvo atlikti pirmieji suėmimai.

Iranas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Iranas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2024, 5:42 PM, atnaujinta Jan 5, 2024, 5:43 PM

Pasak Irano naujienų agentūros „Tasnim“, slaptosios tarnybos areštavo įtariamuosius penkiose provincijose.

Kaip praneša valstybinė žiniasklaida, išpuolio, kurį pareiškė surengusi „Islamo valstybė“ (IS), aukų skaičius penktadienį padidėjo nuo 84 iki 89.

Per gedulo ceremoniją už aukas pietiniame Kermano mieste Irano vadovybės atstovai pagrasino savo priešams.

Prezidentas Ebrahimas Raisi sakė: „Būkite tikri, kad iniciatyvos galia yra Dievo paskirtų mūsų karių rankose“. Kaip įprasta, kalbas lydėjo šūksniai „Mirtis Izraeliui“ ir „Mirtis Amerikai“.

Atsakomybę už išpuolį prisiėmė teroristinė grupuotė „Islamo valstybė“. Pasak musulmonų sunitų kovotojų grupuotės, du savižudžiai susisprogdino per trečiadienį vykusias Irano generolo Qassemo Soleimani mirties ketvirtųjų metinių minėjimo ceremonijas.

Tai buvo daugiausiai aukų pareikalavęs išpuolis per 45 metų islamo respublikos istoriją. Pasak Irano žiniasklaidos pranešimų, tarp žuvusiųjų buvo keliolika jaunesnių nei 15 metų vaikų.

IS mano, kad Irane vyraujanti šiitų dauguma yra islamo atsimetėliai, ir juos niekina.

Tačiau ekstremistinės propagandos srityje besispecializuojančios žvalgybos organizacijos „SITE Intelligence Group“ vadovė Rita Katz, mano, kad IS įtaka regione yra ribota.

IS neturi atpažįstamo lyderio ir centrinės būstinės, rašoma ekspertės analizėje. Todėl, pasak jos, islamistų organizacija „artimiausiu metu neturi perspektyvų susigrąžinti pozicijas, kurias kadaise turėjo Artimuosiuose Rytuose“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.