A. Baerbock: Vokietija pasirengusi parduoti naikintuvus „Eurofighter“ Saudo Arabijai

Vokietija yra pasirengusi leisti parduoti naikintuvus „Eurofighter“ Saudo Arabijai, sekmadienį pareiškė užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock po ne vienus metus trukusios ginklų sandorių su Persijos įlankos karalyste blokados.

Naikintuvas „Eurofighter“.<br>dpa/Scanpix nuotr.
Naikintuvas „Eurofighter“.<br>dpa/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 8, 2024, 8:58 AM

Vokietija, Jungtinė Karalystė, Italija ir Ispanija kartu gamina šiuos naikintuvus ir kiekviena iš jų gali vetuoti sandorius.

Berlynas nuo 2018 metų blokavo vieną sandorį, kurio siekė Londonas.

„Mes, Vokietijos federalinė vyriausybė, nemanome, kad turėtume prieštarauti britų svarstymams dėl kitų „Eurofighter“ (pardavimų)“, – sakė A. Baerbock žurnalistams kelionės į Izraelį metu, kartu pabrėždama Saudo Arabijos vaidmenį Artimųjų Rytų saugumo krizėje nuo spalio 7 dienos, kai prasidėjo karas tarp Izraelio ir „Hamas“.

Vokietija užblokavo ginklų pardavimą Rijadui nuo 2018 metų, kai Saudo Arabijos konsulate Stambule buvo nužudytas žurnalistas disidentas Jamalas Khashoggi. Be kita ko, užblokuotas Saudo Arabijos kronprinco Mohammedo bin Salmano Londone pasirašytas sandoris dėl 48 naikintuvų „Eurofighter“ įsigijimo.

A. Baerbock pažymėjo, kad Saudo Arabija ir Izraelis nuo karo pradžios „neatsisakė normalizacijos politikos“.

„Faktas, kad Saudo Arabija dabar perima hučių į Izraelį leidžiamas raketas, tai pabrėžia, ir mes esame už tai dėkingi“, – pridūrė ji.

„Faktas, kad Saudo Arabijos oro pajėgos taip pat naudoja „Eurofighter“ naikintuvus šiame kontekste, yra vieša paslaptis, – tęsė ministrė. – Saudo Arabija net ir šiomis dienomis labai prisideda prie Izraelio saugumo ir padeda stabdyti regioninio gaisro pavojų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.