A. Duda tvirtina, kad suteiks malonę įkalintiems buvusiems įstatymų leidėjams

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda ketvirtadienį pareiškė, kad suteiks malonę dviem buvusiems įstatymų leidėjams, kurie buvo sulaikyti jo rezidencijoje.

A. Duda.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
A. Duda.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
A. Duda.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Duda.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Duda.<br>EPA-ELTA nuotr.
A. Duda.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 11, 2024, 7:03 PM

Antradienį policija prezidento rūmuose sulaikė žinomus partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) politikus Mariuszą Kaminskį ir Maciejų Wasiką. Jie prieglobstį prezidentūroje rado po to, kai buvo nuteisti už savo įgaliojimų viršijimą.

M. Kaminskis ir M. Wasikas iš pradžių buvo nuteisti 2015-aisiais, tačiau gruodžio mėnesį buvo atmestas jų apeliacinis skundas ir apeliacinis teismas nurodė juos sulaikyti.

Po susitikimo su abiejų vyrų žmonomis A. Duda pranešė, kad jų prašymu „inicijuos malonės suteikimo procedūrą“, ir pavadino sulaikytus PiS politikus „politiniais kaliniais“.

Ši rezonansinė byla yra naujausias atvejis, kuomet naujoji proeuropietiška Lenkijos vyriausybė susiremia su populistine partija PiS, kuri praėjusiais metais per rinkimus prarado valdžią.

Abi pusės metė viena kitai kaltinimus dėl įtariamų teisės viršenybės principo pažeidimų, praėjusį mėnesį paskelbtam nuosprendžiui išryškinus teisinį chaosą šalyje.

A. Duda, kuris yra glaudžiai susijęs su PiS, 2015 m. jau buvo suteikęs malonę abiem vyrams, tačiau Aukščiausiasis Teismas panaikino šį sprendimą.

Ketvirtadienį kalbėdamas šalia M. Kaminskio ir M. Wasiko žmonų, A. Duda sakė, kad paprašys generalinio prokuroro paleisti abu vyrus iš kalėjimo.

Trečiadienį M. Kaminskis ir M. Wasikas kalėjime pradėjo bado streiką.

„Prezidentą matėme kaip paskutinę išeitį. Viliamės, kad mūsų vyrai šiandien grįš namo“, – teigė M. Wasiko žmona Romualda Wasik.

M. Kaminskis ir jo tuometinis pavaduotojas kovos su korupcija agentūroje CBA M. Wasikas buvo pripažinti kaltais dėl fiktyvios korupcijos bylos, skirtos diskredituoti vieną aukšto rango politiką, sumanymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.