Peru prokuroras prašo skirti buvusiam prezidentui P. Castillo 34 metų įkalinimo bausmę

Penktadienį Peru prokuratūra paprašė skirti 34 metų kalėjimo bausmę buvusiam prezidentui Pedro Castillo, kaltinamam maištu ir „valstybės perversmu“.

Pedro Castillo.<br>AP/Scanpix nuotr.
Pedro Castillo.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-12 20:51

Kairysis P. Castillo buvo suimtas 2022 m. gruodį, kai mėgino paleisti Kongresą ir įvesti valdymą įsaku, tai paskatino kelis mėnesius trukusius smurtinius protestus.

Prokuratūra socialinėje žiniasklaidoje paskelbė, kad siekia griežtos laisvės atėmimo bausmės P. Castillo už „maišto nusikaltimus, piktnaudžiavimą valdžia ir rimtą viešosios rimties trikdymą“. Teismui pateiktame prašyme P. Castillo kaltinamas „įvykdęs valstybės perversmą“.

2012 m. išrinktas P. Castillo buvo pirmasis Andų tautos lyderis, nesusijęs su elitu, ir pirmasis neturtingas šalies prezidentas. Gimęs mažame kaimelyje, kuriame 24 metus dirbo mokytoju, jis išpopuliarėjo vadovaudamas nacionaliniam streikui. Išrinktas prezidentu, įsitraukė į kovą dėl valdžios su opozicijos vadovaujamu Kongresu. Generalinis prokuroras apkaltino jį vadovavus nusikalstamai organizacijai, į kurią buvo įsitraukusi ir jo šeima bei sąjungininkai, jie už pinigus padėdavo sudaryti viešąsias sutartis.

54 metų P. Castillo tvirtina tapęs dešiniųjų opozicijos ir generalinio prokuroro politinio sąmokslo auka. „Niekada nesiėmiau ginklo“, – po suėmimo per teismo posėdžius sakė P. Castillo.

Jį pakeitė viceprezidentė Dina Boluarte, tačiau kilo protestai, per kuriuos buvo reikalaujama, kad ji atsistatydintų ir surengtų pirmalaikius rinkimus.

Pasak „Human Rights Watch“, per saugumo pajėgų susidorojimą su protestuotojais žuvo beveik 50 žmonių, organizacija apkaltino valdžios institucijas neteisminiais ir savavališkais nužudymais. D. Boluartei gresia tyrimas dėl protestuotojų žūties, nors ji iki kadencijos pabaigos 2026 m. turi neliečiamybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.